Pomidorowa zupa curry

  • 45 min
  • 19 składników
100%

Składniki na duży garnek:

  • cebula 1 sztuka
  • marchewka 1 sztuka
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • niewielki batat 1 sztuka
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • kalafior 1/2 niedużej główki
  • sok pomidorowy 1 litr
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • olej do podsmażenia
  • ew. sok z połówki cytryny lub limonki
  • curry w proszku 2 łyżki
  • garam masala (lub inna mieszanka indyjska) 1 łyżka
  • imbir suszony 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • liść laurowy 3 sztuki
  • ew. liść kaffiru 3 sztuki
  • sól do smaku
  • ew. chilli do smaku
  • ew. azjatycki makaron (u mnie sojowe nitki) do podania

Zupa pomidorowa a’la indyjskie curry z kolorowymi warzywami i mlekiem kokosowym.

DSC_9348_2

Pomidorowa zupa curry

Wykonanie:

  1. W dużym garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażam cebulę.
  2. Warzywa kroję, kalafiora dzielę na różyczki.
  3. Do podsmażonej cebuli dodaję pokrojone warzywa i zalewam wodą (tak, żeby przykryła warzywa do połowy).
  4. Przykrywam i gotuję około 15 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
  5. Dolewam sok pomidorowy, mleko kokosowe, dodaję przyprawy i mieszam.
  6. Gotuję pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
  7. Dodaję sok z cytryny lub limonki i solę do smaku.
  8. Zupę możecie podać z azjatyckim makaronem, np. ryżowym lub sojowym.

Smacznego!

DSC_9338_2

Pomidorowa zupa curry

DSC_9365_2

Pomidorowa zupa curry

DSC_9375_2

Pomidorowa zupa curry

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved