Postny seler po grecku

  • 50 min
  • 11 składników

Składniki:

  • seler 1 duża sztuka
  • marchewka 1 kilogram
  • korzeń pietruszki 2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy ok. 150 gramów
  • kminek mielony 1 łyżeczka
  • czarnuszka 1 łyżeczka
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • liść laurowy 3 sztuki
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki ok. pół pęczka

Seler po grecku w dietetycznej wersji. Idealny na post dr Dąbrowskiej lub Święta w wersji light;)

Postny seler po grecku

Wykonanie:

  1. Seler kroję w plastry i piekę w naczyniu żaroodpornym, aż będzie miękki (u mnie około 60 minut w 190 stopniach). Możecie też ugotować go na parze.
  2. Marchew i korzeń pietruszki ucieram na tarce lub przy pomocy malaksera i umieszczam w garnku.
  3. Podlewam filiżanką wody, dodaję przyprawy i duszę, aż warzywa zmiękną (około 20 minut).
  4. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy, drobno pokrojona natkę pietruszki i wyciśnięte ząbki czosnku. Jeśli nie jesteście na diecie dr Dąbrowskiej, możecie dodać oliwę z oliwek.
  5. Mieszam i duszę jeszcze przez chwilę.
  6. W naczyniu warstwami układam duszoną marchewkę i plasterki selera.
  7. Podaję na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

Postny seler po grecku

Postny seler po grecku