Proste curry z batatem i fasolą

  • 40 min
  • 14 składników

Składniki:

  • biała kapusta (lub kalafior) 1 mała główka
  • marchewka 2 sztuki
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • duży batat 1 sztuka
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • ulubiona fasola lub cieciorka 1 puszka (400 g)
  • mała cukinia 1 sztuka
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • pasta curry (u mnie żółta) do smaku (u mnie 3 łyżki)
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • pieprz lub chilli do smaku
  • sok z cytryny lub ocet jabłkowy do smaku (u mnie 2 łyżki octu)
  • ew. ryż lub azjatycki makaron do podania
  • ew. natka kolendry lub pietruszki do posypania

Szybkie danie jednogarnkowe z orientalną nutą. Dzięki dodatkowi batata i fasoli z powodzeniem wystarczy na lekki, a jednocześnie pełnowartościowy obiad.

wegańskie curry

Proste curry z batatem i fasolą

Wykonanie:

  1. Warzywa obieram, kroję i umieszczam w garnku.
  2. Dodaję pastę curry, kurkumę, pieprz, wlewam mleko kokosowe i filiżankę wody (ok. 200 ml).
  3. Gotuje na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie (u mnie około 30 minut). Mieszam od czasu do czasu.
  4. Dodaję opłukaną, odsączoną fasolę, ocet lub sok z cytryny i gotuję jeszcze przez chwilę.

Smacznego!

curry warzywne

Proste curry z batatem i fasolą

indyjskie curry

Proste curry z batatem i fasolą

tajskie curry

Proste curry z batatem i fasolą