Quinoa pudding czyli budyń z komosy ryżowej

  • 25 min
  • 5 składników

Składniki na 4 porcje:

  • komosa ryżowa biała 1 filiżanka (200 ml)
  • woda 2 filiżanki (po 200 ml)
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 3 łyżki erytrolu)
  • owoce/mus owocowy do ozdoby

Super zdrowy i bogaty w białko kokosowy deser z komosy ryżowej. Możecie zjeść na ciepło na śniadanie albo zamknąć w słoiczku na wynos.

Quinoa pudding czyli budyń z komosy ryżowej

Wykonanie:

  1. Komosę ryżową zalewam wodą, mlekiem kokosowym i gotuję do miękkości (około 15-20 minut).
  2. Słodzę do smaku i blenduję (ja używam tego blendera).
  3. W razie konieczności dodaję w trakcie blendowania mleka roślinnego.
  4. Przekładam do słoiczków/miseczek.
  5. Przed podaniem dekoruję owocami lub owocowym musem.

Smacznego!

Quinoa pudding czyli budyń z komosy ryżowej

Quinoa pudding czyli budyń z komosy ryżowej

Quinoa pudding czyli budyń z komosy ryżowej