Raffaello z ryżu bez pieczenia

  • 20 min
  • 5 składników

Składniki:

  • ryż biały 1 szklanka (250 ml)
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • wiórki kokosowe 200 g
  • ksylitol/cukier do smaku (u mnie 6 łyżek)
  • olej do wysmarowania formy

Ciasto Raffaello zrobione z ryżu. Bez pieczenia. Najlepsze z surowym dżemem z malin (przepis tutaj) lub z truskawek (przepis tutaj).

DSC_8007_2

Raffaello z ryżu bez pieczenia

Wykonanie:

  1. Jedną szklankę ryżu gotuję w 2,5 szklanki wody, aż ryż będzie bardzo miękki i wchłonie wodę.
  2. Dodaję mleko kokosowe, wiórki (trochę zostawiam do posypania) i słodzę do smaku. Gotuję jeszcze chwilę, mieszając.
  3. Masę blenduję dokładnie i przekładam do formy wysmarowanej olejem (u mnie 20 cm).
  4. Posypuję wiórkami i wstawiam na noc do lodówki.
  5. Podaję z owocami, wiórkami czekolady i musem owocowym (np. takim lub takim).

Smacznego!

DSC_7947_2

Raffaello z ryżu bez pieczenia

DSC_7998_2

Raffaello z ryżu bez pieczenia

DSC_7999_2

Raffaello z ryżu bez pieczenia

DSC_7996_2

Raffaello z ryżu bez pieczenia

59 komentarzy

  1. Jeju jak pięknie to wygląda 😍 a mleczko kokosowe tzn to sztywne czy płynne bez trzymania w lodówce?

    • hm.. wyjdzie, ale będzie mniej delikatne, z brązowego ryżu robię z czekoladą, bardziej mi pasuje.

  2. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone przeszło 20 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : http://www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w „MOJE KONTO” w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!

  3. Jaka średnica formy? Czy można od razu ugotować ryż na mleku kokosowym zamiast wody? (Jeżeli tak, to, czy po ugotowaniu też dodawać mleko?)

  4. I naprawdę takie duże ciasto wyjdzie z 1 szklanki ryżu??? A co zrobić jak mleko mam już schłodzone w lodówce?

    • no takie wyszło, bo ryż zwiększył znacznie objętość po ugotowaniu. Mleko możesz dodać schłodzone:)

  5. masę zblendować w blenderze kielichowym czy ręcznym? bo nie wiem jak lepiej wyjdzie…
    jak Wy to zrobiliście?

    • Jak masz mocny blender kielichowy, taki z popychaczem, to pewnie zblenduje dokładniej. Ale ręczny też da radę:)

  6. Zrobiłam to Rafaello z ryżu jaśminowego i użyłam cukru trzcinowego. Nie było tak białe jak na zdjęciu ale wyszło bardzo dobre 🙂

    • Ja osobiście wolę jagielniki, bo są takie… sernikowe;) ale trzeba lubić kaszę jaglaną. Ryż jest bardziej neutralny…

  7. ❤💙💚💛💜 przepis magiczny. Jutro w wersji pink leci na stół jako tort urodzinowy. Pozdrawiam 💖

  8. Jakich proporcji użyć przy tortownicy 24 cm ?? Albo 26??? Chciałbym ten tort zrobic na urodziny taty i napewno takim małym wszystkich gości nie poczestuje. Proszę o pomoc jak ktoś stosował ten przepis na większe tortownice. Z góry dziękuję Pozdrawiam
    Pięknego dnia 🙂😇

    • To ja bym zrobiła podwójną ilość i wypełniła największą tortownicę. A jak zostanie masa, to możesz nałożyć do słoiczków/pucharków i podać jako deser polany czekoladą i posypany owocami.

  9. Jeśli zrobię podwójną porcję, jakiej średnicy wziąć tortownicę? Największa to jaka? Tort ma być na 14 osób.

  10. Witaj, czy myślisz ze można ten tort przekroić po wystudzeniu i posmarować go dżemem truskawkowym lub jakaś masa ?

    • Myślę, że może się ślizgać, bo to taka konsystencja leguminy…Lepiej polać czymś na talerzykach

  11. Zrobiłam. Fajny pomysł ale jak dla mnie za duża ilość ryżu w jednym kawałku 🙈 Ja trochę swoje zmieniłam , na wierzch upiekłam i położyłam kokosanki z przepisu Ani Starmach i dodatkowo nasaczylam je likierem kawowym. Pomimo tego i tak ta ryżowa masa była za masywna jak dla mnie. Następnym razem zamierzam przełożyć ta masę kokosankami, nasączyć bardziej kawą, a sama masę ryżową doprawić trochę bardziej pasta waniliową;)
    Ogólnie pomysł rafaello z ryżu super ! Dziękuje

    • Proszę sprawdzić, który przepis był pierwszy, zanim zacznie wydawać pani takie osądy. Mój przepis pojawił się dwa miesiące wcześniej. Zresztą, to już nie pierwsza taka „inspiracja” w wykonaniu wspomnianej przez pani strony.

  12. Zrobiłam ostatnio to Rafaello i podałam z musem z malin, bajka! 😋 Za pierwszym razem, jak wypróbowywałam ten przepis, to dałam wszystkich składników tyle, ile jest podane powyżej, ale że mam formę o średnicy 23 cm, to wyszedł mi niski placek 😜 Za drugim razem dałam podwójną ilość wszystkich składników, poza cukrem, i wyszło mi prawie na całą wysokość formy 🙂 Generalnie przepis jest super 🙂

  13. hey 😉 robiłam dzisiaj jako tort. Spod zrobiłam z ciasteczek oreo, a środek przełożyłam nutella. na wierzch bita śmietana z mascarpone, wszystko posypane kokosem i płatkami migdałów. dekoracja na przemian placek z bitej plus rafaello, placek z nutelli i orzech laskowy. ciekawe czy będzie wszystkim smakował ❤❤❤

  14. U mnie niestety konsystencja budyniowa, mimo 18h trzymania w lodówce. Torcik zrobiłam wg przepisu i podanych proporcji, a mimo to daleko mu do zwartej formy ze zdjęcia;( Czy blendować należy do zupełnie gładkiej masy? Moj blender nie dał rady, ciasto po zdjęciu z kuchenki było zbyt gęste.

    • A ryż był dobrze ugotowany? To faktycznie pewnie blender, bo masa musi być zblendowana porządnie… Nałóż do słoiczków/pucharków i polej roztopioną czekoladą – będziesz mieć ryżowe bounty;)

  15. u mnie tez nie wyszlo 🙁 nie wiedziec czemu 🙁 chlip chlip… ale calkiem smaczna paciaja ryzowa o smaku kokosowym wyszla. Nie poddam sie! Bede probowac dalej az wyjdzie dobrze 😀

  16. Zrobiłam wczoraj , ale nie wyszło to dobrze. nie wygląda tak efektownie i puszyście jak na zdjęciu. Po pierwsze na wierzchu zrobił się jakby kożuch co utrudnia krojenie i nie wygląda dobrze. Po drugie nie jest zwarte i źle się kroi a było przez noc w lodówce.dobrze że zrobiłam spód z ciastek pokruszonych bo inaczej to nie wiem. Czy na pewno to bez żelatyny? Ciekawe czy te zdjęcia są prawdziwe?

    • Hej, a czy ryż wchłonął wodę? I był miękki? I jaki masz blender? Podstawa, to dokładne zblendowanie, tak jak w przypadku jagielników. Ciasto nie jest puszyste, konsystencja przypomina sernik. Jest bez żelatyny, ale jeśli nie masz mocnego blendera, to oczywiście można dodać (jeśli używasz) lub użyć agaru. A zdjęcie jest moje autorskie:)

Skomentuj