Ramen z makaronem warzywnym

  • 135 min
  • 14 składników

Składniki:

  • włoszczyzna 1 pęczek
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • liść laurowy 3 sztuki
  • przyprawa 5 smaków 100% korzenna 1 łyżka
  • sól do smaku
  • suszone pomidory bez oleju kilka sztuk
  • czosnek kilka ząbków
  • palona cebula i czosnek po 1 sztuce
  • cukinia 1 sztuka
  • marchewka 2 sztuki
  • różyczki brokuła garść
  • posiekane świeże zioła do podania
  • ocet balsamiczny/jabłkowy lub sok z cytryny do smaku
  • ew. glony nori do podania

Roślinny ramen z surowym warzywny makaronem, idealny w czasie postu warzywno-owocowego dr Dąbrowskiej. Autorem receptury na tę pyszną, odżywczą zupę jest Zakwasownia.

ramen

fot. Weronika Szwejk

Wykonanie:

  1. Włoszczyznę obierz i umieść w garnku.
  2. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, suszone pomidory, czosnek, paloną cebulę i czosnek.
  3. Zalej wodą, żeby przykryła warzywa i gotuj na małym ogniu min. 2 godziny.
  4. Pod koniec gotowania dodaj przyprawę 5 smaków, dopraw solą i octem jabłkowym.
  5. Przy pomocy spiralizera przygotuj makaron z cukinii i marchewki (możesz też pokroić je w cienkie słupki).
  6. Makaron warzywny i różyczki brokuła przełóż na sitko, zanurz na chwilę w gorącym bulionie i przełóż do miski.
  7. Zalej gotowym bulionem i posyp ziołami.

Smacznego!

wegański ramen

fot. Weronika Szwejk

bulion warzywny

fot. Weronika Szwejk

wegański rosół

fot. Weronika Szwejk

ramen

fot. Weronika Szwejk