Składniki:
- włoszczyzna 1 pęczek
- ziele angielskie kilka ziarenek
- liść laurowy 3 sztuki
- przyprawa 5 smaków 100% korzenna 1 łyżka
- sól do smaku
- suszone pomidory bez oleju kilka sztuk
- czosnek kilka ząbków
- palona cebula i czosnek po 1 sztuce
- cukinia 1 sztuka
- marchewka 2 sztuki
- różyczki brokuła garść
- posiekane świeże zioła do podania
- ocet balsamiczny/jabłkowy lub sok z cytryny do smaku
- ew. glony nori do podania
Roślinny ramen z surowym warzywny makaronem, idealny w czasie postu warzywno-owocowego dr Dąbrowskiej.
Wykonanie:
- Włoszczyznę obierz i umieść w garnku.
- Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, suszone pomidory, czosnek, paloną cebulę i czosnek.
- Zalej wodą, żeby przykryła warzywa i gotuj na małym ogniu min. 2 godziny.
- Pod koniec gotowania dodaj przyprawę 5 smaków, dopraw solą i octem jabłkowym.
- Przy pomocy spiralizera przygotuj makaron z cukinii i marchewki (możesz też pokroić je w cienkie słupki).
- Makaron warzywny i różyczki brokuła przełóż na sitko, zanurz na chwilę w gorącym bulionie i przełóż do miski.
- Zalej gotowym bulionem i posyp ziołami.
Smacznego!
Brak komentarzy