Składniki:
- włoszczyzna 1 pęczek
- cebula 1 sztuka
- natka pietruszki i selera kilka łodyżek
- grzyby suszone kilka sztuk
- liść laurowy 3 sztuki
- pieprz czarny kilka ziaren
- ziele angielskie kilka ziaren
- sos sojowy jasny do smaku
- sól do smaku
- kurkuma szczypta dla koloru
- czosnek 2 ząbki
- lubczyk suszony 1 łyżeczka
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek 1 łyżka
- ulubiony makaron do podania
Zupa na niedzielę, czyli wegański rosół 🙂 Aromatyczny, z dodatkiem suszonych grzybów i lubczyku. Niewymagający, bo robi się praktycznie sam.
Wykonanie:
- Wszystkie warzywa myję obieram i umieszczam w garnku.
- Dodaję suszone grzyby, czosnek, gałązki selera i pietruszki, przyprawy, sos sojowy i olej.
- Zalewam 2-3 litrami wody i zagotowuję.
- Gotuję pod przykryciem na małym ogniu min. 2 godziny.
- W razie konieczności doprawiam solą lub sosem sojowym.
- Podaję razem z warzywami i z ulubionym makaronem.
- Rosół możecie przygotować na diecie dr. Dąbrowskiej. Pomińcie grzyby, sos sojowy i olej. Podajcie z warzywami z rosołu utartymi na tarce.
Smacznego!
Byl pyszny!! Nawet najwiekszym miesozerca smakowal! Polecam
Bardzo się cieszę:)
Ja właśnie przetestowałem ten przepis i zgodne zdanie całej rodziny jest takie, że to pierwszy wegański rosół jaki zrobiłem o odpowiedniej rosołowości. Zapisuję przepis w ulubionych
jupiiiii! bardzo się cieszę i smacznego:)
Po prostu cudowny przepis🥰 podałam z grzybami mun, makaronem ryżowym i jajkiem! wymiata
Smacznego!:)