Różowy hummus z burakiem i rozmarynem

  • 10 min
  • 10 składników

Składniki:

  • cieciorka 1 puszka/słoik (400 g)
  • upieczony lub ugotowany w skórce burak 1 średnia sztuka
  • rozmaryn 2 gałązki
  • pasta tahini 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • ocet jabłkowy lub winny 1 łyżka
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • czosnek 1 ząbek
  • sól do smaku
  • pieprz lub chilli do smaku

Macie już najnowszy numer magazynu Vege z całą masą smakowitych przepisów i ciekawych artykułów? Szczególnie polecam inspirujące przepisy Marioli Streim na pyszności z buraków. A u mnie tym razem pasta kanapkowa z cieciorki z dodatkiem buraka i rozmarynu.

DSC_2886_2

Różowy hummus z burakiem i rozmarynem

Wykonanie:

  1. Cieciorkę przepłukuję wodą.
  2. Dodaję obranego i pokrojonego buraka, rozgnieciony ząbek czosnku, drobno poszatkowane listki rozmarynu i resztę składników.
  3. Blenduję na pastę. Do smaku dodaję sól i pieprz.
  4. Podaję z pieczywem, do maczania warzyw, do posmarowania pity lub wrapa.

Smacznego!

DSC_2884_2

Różowy hummus z burakiem i rozmarynem

DSC_2882_2

Różowy hummus z burakiem i rozmarynem

DSC_2877_2

Różowy hummus z burakiem i rozmarynem