Różowy krem z ryżu

  • 35 min
  • 7 składników
96%

Składniki:

  • ryż biały 1 szklanka
  • woda 3 szklanki
  • mleko roślinne 1 szklanka
  • cukier/ksylitol/syrop klonowy lub z agawy 1/2 szklanki
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • sok z buraka ok. 7 łyżek
  • masło/margaryna wegańska lub olej kokosowy 250 g

Podstawowy przepis na różowy krem zrobiony z … ryżu:) Do tortów, deserów albo do jedzenia łyżeczką.

DSC_5470_2

Różowy krem z ryżu

Wykonanie:

  1. Ryż przepłukuję i zalewam 3 szklankami wody. Gotuję około 20 minut (aż ryż się lekko rozgotuje).
  2. Słodzę, dodaję cukier z wanilią, mleko roślinne i sok z buraka. Blenduję na gładki budyń.
  3. Gdy budyń przestygnie, dodaję pokrojone w kostkę masło/margarynę i miksuję na krem.

Smacznego!

DSC_5434_2

Różowy krem z ryżu

DSC_5433_2

Różowy krem z ryżu

DSC_5471_2

Różowy krem z ryżu

19 komentarzy

  1. Nie wiem kto wymtslil zeby ryzu uzyc do robienia kremu ale powinien dostac za ten przepis nagrode nobla. Krem gesty, swietny w smaku. Nie czuc ryzem ani buraczka. Kremowy, delikatny. Idealny do tortow dla wymagajacych. Robilam wczoraj. Goraco polecam. Swietna strona. Swietne przepisy. Pozdrawiam.

  2. Świetny krem – nie miałam buraka, dałam whisy i skórkę pomarańczy kolor co prawda nijaki ale w smaku rewela!

Skomentuj