Sałatka arbuzowa z tofu

  • 15 min
  • 9 składników

Składniki:

  • pół małego arbuza
  • czarne oliwki 1 mały słoiczek
  • czerwona cebula 1 sztuka
  • tofu ziołowe lub naturalne 1 kostka (180 g)
  • nać pietruszki 1/2 pęczka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • ocet winny 3 łyżki
  • pieprz grubomielony do smaku
  • ocet balsamiczny do polania

Zaskakująca sałatka na upały. Kto nie wierzy w połączenie arbuza z cebulą, oliwkami i pietruszką, radzę spróbować:) Idealnie komponuje się z bagietką, polana dodatkowo glazurą balsamiczną…

DSC_87641

Sałatka arbuzowa z tofu

Wykonanie:

  1. Arbuza wydrążam i kroję w kostkę, przekładam do miski, łupinę zachowuję.
  2. Dodaję odsączone oliwki, pokrojone w kostkę tofu i cebulę pokrojoną w krążki.
  3. Dodaję oliwę, ocet winny, pieprz i poszatkowaną pietruszkę.
  4. Mieszam delikatnie i przekładam do łupiny arbuza.
  5. Przygotowuję bezpośrednio przed jedzeniem,bo arbuz puszcza dużo wody.

Smacznego!

DSC_87691

Sałatka arbuzowa z tofu