Składniki:
- kukurydza 1 puszka (400 g)
- groszek zielony 1 puszka (400 g)
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- rzodkiewka 1 pęczek
- ogórek 1 sztuka
- szczypiorek 1 pęczek
- olej lniany 2 łyżki
- ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
- czarna sól kala namak do smaku
- kurkuma pół łyżeczki
- pieprz do smaku
Wegańska sałatka jak z jajkiem, ale bez jajka;) Nie tylko na wielkanocne śniadanie:)
Wykonanie:
- Tofu kroję w kostkę i wkładam do miseczki. Dodaję pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki soli kala namak i mieszam.
- W misce układam warstwami: zielony groszek, tofu, kukurydzę, pokrojonego w kosteczkę ogórka, pokrojone rzodkiewki, poszatkowany szczypiorek.
- Polewam olejem lnianym i octem jabłkowym. Posypuję solą kala namak i pieprzem.
Smacznego!
Czy rodzaj oleju jest bardzo ważny? Czy gdybym użyła, z braku lnianego, np. oleju sezamowego, to smak byłby mniej „jajeczny”?
bedzie ok, ale lniany ma specyficzny smak, dla mnie super pasuje wlasnie do dań niby jajecznych i niby rybnych:)
o reeeety jak mi to zasmakowało!!!!!!! jest przepyszna
Suuuper:)))
Zrobiona kolejny raz.Składniki dobrane fantastycznie,pełna smaku i dosłownie „jak z jajkiem”.Dziękuję za przepis!!!
Smacznego:)