Sałatka z makaronem ryżowym i awokado

  • 10 min
  • 10 składników

Składniki na 2 porcje:

  • makaron ryżowy/sojowy/z fasoli mung 1 małe opakowanie (100 g)
  • kukurydza ok. 1/2 puszki (200 g)
  • dojrzałe awokado 1 sztuka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • szczypiorek 1 mały pęczek
  • limonka lub cytryna 1 sztuka
  • masło orzechowe 1 łyżka
  • sos sojowy 2 łyżki
  • syrop klonowy lub z agawy 2 łyżki
  • chilli do smaku

Wpisem tym chciałabym rozpocząć cykl mający na celu przybliżenie Wam kolejnych numerów magazynu Vege, wydawanego przez Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt Viva!. W każdym z numerów przeczytacie ciekawe teksty i wywiady, związane z filozofią wegetarianizmu i weganizmu oraz wspaniałe przepisy kulinarne.

W numerze lutowym 2018 zainspirował mnie przepis na sałatkę orientalną. Luźną wariację na jej temat znajdziecie poniżej;)

Poza tym szczególnie polecam wywiad z psycholożką i aktywistką Melanie Joy, między innymi o tym, jak rozmawiać o weganizmie.

Miłej lektury i smacznego:)

DSC_8859_2

DSC_8915_2

Sałatka z makaronem ryżowym i awokado

Wykonanie:

  1. Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelewam zimną wodą, odsączam i kładę na talerze lub miseczki.
  2. Kukurydzę dokładnie przepłukuję wodą i posypuję makaron.
  3. Paprykę  i awokado kroję w kostkę i posypuję makaron.
  4. Do kubka wlewam sok z limonki, sos sojowy, syrop klonowy, dodaję masło orzechowe, chilli i mieszam dokładnie.
  5. Sosem polewam sałatkę.
  6. Posypuje szczypiorkiem.

Smacznego!

DSC_8921_2

Sałatka z makaronem ryżowym i awokado

DSC_8892_2

Sałatka z makaronem ryżowym i awokado

DSC_8902_2

Sałatka z makaronem ryżowym i awokado

DSC_8927_2

Sałatka z makaronem ryżowym i awokado

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved