Składniki:
- ser z ziemniaka 2 filiżanki
- mąka z cieciorki 1 filiżanka
- woda 1 filiżanka
- sól 1/2 łyżeczki
Ser z ziemniaka (przepis tutaj) tym razem w wersji do krojenia. Możecie dodać ulubione przyprawy, zioła, kminek, chilli itp. Do krojenia w plasterki na kanapkę, do tostów, cheesburgerów, zapiekanek i sałatek.
Wykonanie:
- W garnku umieszczam 2 filiżanki sera z ziemniaka (przepis tutaj).
- W misce dokładnie mieszam 1 filiżankę wody, 1 filiżankę mąki z cieciorki i sól (tak, żeby nie było grudek).
- Wodę z mąką wlewam do garnka z „serem”, zagotowuję i gotuję 2-3 minuty, cały czas mieszając, żeby się nie przypalił.
- Masę przekładam do wysmarowanej tłuszczem formy (u mnie mała tortownica 16 cm) i wygładzam.
- Po ostygnięciu wstawiam do lodówki na min 1 godzinę.
- Kroję w plastry.
Smacznego!
To jest to! Można zrobić z ziemniaków, które zostały np. od obiadu. Zazwyczaj są odsmażane albo powstaje kolejna sałatka – a tu inaczej: ser. Na pewno spróbuję.
Kiedyś robiłam bardzo podobny ser 🙂 Super przepis:)
Czy można użyć jakiejś innej mąki? Kukurydzianej, razowej?
Można pokombinować z kukurydzianą, tez zgęstnieje (tylko nie wiem jak z proporcjami). Ale mąka z cieciorki nadaje fajną konsystencję…
Jaką inną mąką można zastąpić? Ta ma jak dla mnie zbyt intensywny posmak
Żeby nadawał się do krojenia, to chyba żadną… Ale możesz użyć agaru:)
Jest oczarowana pomyslowoscia tez muszę zrobić 🙂
Nie polecam! Zmarnowałam tylko składniki i ser z ziemniaka, który normalnie jest pyszny, a po dodaniu tej mąki staje się okropnie gorzki i smakuje jak surowy groch. Nie da się tego jeść!
przykro mi:( Ja osobiście bardzo lubię mąkę z cieciorki, ale znam takich, ktorzy za nią nie przepadają… Jak zależy Ci na stałej konsystencji sera, to możesz też użyć agaru