Ser z ziemniaka do krojenia

  • 18 min
  • 4 składniki
100%

Składniki:

  • ser z ziemniaka 2 filiżanki
  • mąka z cieciorki 1 filiżanka
  • woda 1 filiżanka
  • sól 1/2 łyżeczki

Ser z ziemniaka (przepis tutaj) tym razem w wersji do krojenia. Możecie dodać ulubione przyprawy, zioła, kminek, chilli itp. Do krojenia w plasterki na kanapkę, do tostów, cheesburgerów, zapiekanek i sałatek.

DSC_8104_2

Ser z ziemniaka do krojenia

Wykonanie:

  1. W garnku umieszczam 2 filiżanki sera z ziemniaka (przepis tutaj).
  2. W misce dokładnie mieszam 1 filiżankę wody, 1 filiżankę mąki z cieciorki i sól (tak, żeby nie było grudek).
  3. Wodę z mąką wlewam do garnka z „serem”, zagotowuję i gotuję 2-3 minuty, cały czas mieszając, żeby się nie przypalił.
  4. Masę przekładam do wysmarowanej tłuszczem formy (u mnie mała tortownica 16 cm) i wygładzam.
  5. Po ostygnięciu wstawiam do lodówki na min 1 godzinę.
  6. Kroję w plastry.

Smacznego!

DSC_8113_2

Ser z ziemniaka do krojenia

DSC_8107_2

Ser z ziemniaka do krojenia

DSC_8138_2

Ser z ziemniaka do krojenia

9 komentarzy

  1. To jest to! Można zrobić z ziemniaków, które zostały np. od obiadu. Zazwyczaj są odsmażane albo powstaje kolejna sałatka – a tu inaczej: ser. Na pewno spróbuję.

    • Można pokombinować z kukurydzianą, tez zgęstnieje (tylko nie wiem jak z proporcjami). Ale mąka z cieciorki nadaje fajną konsystencję…

  2. Nie polecam! Zmarnowałam tylko składniki i ser z ziemniaka, który normalnie jest pyszny, a po dodaniu tej mąki staje się okropnie gorzki i smakuje jak surowy groch. Nie da się tego jeść!

    • przykro mi:( Ja osobiście bardzo lubię mąkę z cieciorki, ale znam takich, ktorzy za nią nie przepadają… Jak zależy Ci na stałej konsystencji sera, to możesz też użyć agaru

Skomentuj