Składniki na formę 23 x 33 cm:
- mleko sojowe 1 litr
- kasza manna 1 szklanka (250 ml)
- ew. herbatniki do wyłożenia formy
- olej (u mnie kokosowy) 3 łyżki
- sok z dwóch cytryn
- cukier z wanilią 2 opakowania
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 8 łyżek)
- ew. rodzynki 1 szklanka (250 ml)
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
Ekonomiczna wersja wegańskiego sernika, zrobiona z kaszy manny;) Na spodzie z herbatników, z rodzynkami i czekoladą.
Wykonanie:
- Spód formy wykładam herbatnikami (możecie również zrobić sernik bez spodu, wysmarujcie wówczas formę olejem).
- Zagotowuję mleko sojowe z dodatkiem cukru/ksylitolu/erytrolu, soku z cytryny i wanilii (możecie zmniejszyć ilość soku z cytryny i wanilii, ale według mnie jak jest dużo, to jest bardziej „sernikowo”;) Możecie dodać też skórkę startą z cytryny – tylko żółta część).
- Powoli wsypuję mannę, intensywnie mieszając trzepaczką i gotuję przez chwilę, aż masa zgęstnieje.
- Do masy dodaję rodzynki i mieszam (możecie też posypać rodzynkami górę ciasta i polać czekoladą lub najpierw polać czekoladą i posypać rodzynkami;).
- Masę wykładam do formy.
- W garnuszku umieszczam połamaną na kostki czekoladę, dodaję kilka łyżek mleka roślinnego, wody lub oleju i podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Polewam ciasto i wstawiam do lodówki, żeby masa zgęstniała.
Smacznego!
Cześć, można zblendować kaszę?
jasne:)
Mozna użyć innego mleka? Np owsianego lub migdałowego?
tak:)