Sernik z kaszy manny

  • 18 min
  • 9 składników

Składniki na formę 23 x 33 cm:

  • mleko sojowe 1 litr
  • kasza manna 1 szklanka (250 ml)
  • ew. herbatniki do wyłożenia formy
  • olej (u mnie kokosowy) 3 łyżki
  • sok z dwóch cytryn
  • cukier z wanilią 2 opakowania
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 8 łyżek)
  • ew. rodzynki 1 szklanka (250 ml)
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)

Ekonomiczna wersja wegańskiego sernika, zrobiona z kaszy manny;) Na spodzie z herbatników, z rodzynkami i czekoladą.

DSC_9245_2

Sernik z kaszy manny

Wykonanie:

  1. Spód formy wykładam herbatnikami (możecie również zrobić sernik bez spodu, wysmarujcie wówczas formę olejem).
  2. Zagotowuję mleko sojowe z dodatkiem cukru/ksylitolu/erytrolu, soku z cytryny i wanilii (możecie zmniejszyć ilość soku z cytryny i wanilii, ale według mnie jak jest dużo, to jest bardziej “sernikowo”;) Możecie dodać też skórkę startą z cytryny – tylko żółta część).
  3. Powoli wsypuję mannę, intensywnie mieszając trzepaczką i gotuję przez chwilę, aż masa zgęstnieje.
  4. Do masy dodaję rodzynki i mieszam (możecie też posypać rodzynkami górę ciasta i polać czekoladą lub najpierw polać czekoladą i posypać rodzynkami;).
  5. Masę wykładam do formy.
  6. W garnuszku umieszczam połamaną na kostki czekoladę, dodaję kilka łyżek mleka roślinnego, wody lub oleju i podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  7. Polewam ciasto i wstawiam do lodówki, żeby masa zgęstniała.

Smacznego!

DSC_9247_2

Sernik z kaszy manny

DSC_9246_2

Sernik z kaszy manny

DSC_9199_2

Sernik z kaszy manny