Sernik z manny w 5 minut

  • 5 min
  • 8 składników

Składniki:

  • mleko sojowe 2 szklanki (po 250 ml)
  • kasza manna 8 łyżek
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 5 łyżek erytrolu)
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • olej (u mnie kokosowy) 1 czubata łyżka
  • sok i skórka z jednej małej cytryny
  • ew. rodzynki duża garść
  • gorzka czekolada pół tabliczki (50 g)

Błyskawiczny wegański sernik z kaszy manny. Bez pieczenia, bez blendowania, a nawet bez tortownicy;)

Sernik z manny w 5 minut

Wykonanie:

  1. Do garnka wlewam mleko sojowe.
  2. Dodaję olej, cukier z wanilią, sok i skórkę starta z cytryny (tylko żółta część), rodzynki i słodzę do smaku. W połączeniu z cytryną mleko się zetnie i będzie miało konsystencję twarogu.
  3. Gdy mleko się zagotuje, powoli wsypuję mannę intensywnie mieszając (najlepiej trzepaczką).
  4. Gdy masa zgęstnieje, przelewam ją do małej tortownicy wysmarowanej olejem (moja była zajęta, więc użyłam małego garnka o średnicy 16 cm;).
  5. Gdy masa przestygnie, wkładam sernik do lodówki, żeby ostygł całkowicie i stężał.
  6. Wyjmuję sernik z formy (w przypadku garnka trzeba przejechać nożem wokoło i lekko podważyć).
  7. W garnuszku umieszczam połamaną na kostki czekoladę, dodaję kilka łyżek mleka roślinnego, wody lub oleju i podgrzewam mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  8. Rozpuszczoną czekoladą polewam serniczek.

Smacznego!

Sernik z manny w 5 minut

Sernik z manny w 5 minut

Sernik z manny w 5 minut

Sernik z manny w 5 minut

 

9 komentarzy

Skomentuj