Składniki:
- mleko sojowe 2 szklanki (po 250 ml)
- kasza manna 8 łyżek
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 5 łyżek erytrolu)
- cukier z wanilią 1 opakowanie
- olej (u mnie kokosowy) 1 czubata łyżka
- sok i skórka z jednej małej cytryny
- ew. rodzynki duża garść
- gorzka czekolada pół tabliczki (50 g)
Błyskawiczny wegański sernik z kaszy manny. Bez pieczenia, bez blendowania, a nawet bez tortownicy;)

Sernik z manny w 5 minut
Wykonanie:
- Do garnka wlewam mleko sojowe.
- Dodaję olej, cukier z wanilią, sok i skórkę starta z cytryny (tylko żółta część), rodzynki i słodzę do smaku. W połączeniu z cytryną mleko się zetnie i będzie miało konsystencję twarogu.
- Gdy mleko się zagotuje, powoli wsypuję mannę intensywnie mieszając (najlepiej trzepaczką).
- Gdy masa zgęstnieje, przelewam ją do małej tortownicy wysmarowanej olejem (moja była zajęta, więc użyłam małego garnka o średnicy 16 cm;).
- Gdy masa przestygnie, wkładam sernik do lodówki, żeby ostygł całkowicie i stężał.
- Wyjmuję sernik z formy (w przypadku garnka trzeba przejechać nożem wokoło i lekko podważyć).
- W garnuszku umieszczam połamaną na kostki czekoladę, dodaję kilka łyżek mleka roślinnego, wody lub oleju i podgrzewam mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Rozpuszczoną czekoladą polewam serniczek.
Smacznego!

Sernik z manny w 5 minut

Sernik z manny w 5 minut

Sernik z manny w 5 minut

Sernik z manny w 5 minut
Co innego mogę wykorzystać zamiast kaszy manny? Dziecko ma uczulenie na gluten.
Może kaszkę kukurydzianą? Ale efekt będzie trochę inny;)
Mleko się nie ścięło 🙁 jaki może być powód?
A użyłaś sojowego? Zakwasiłaś cytryną? mi się zawsze ścina… wychodzi taka maślanka…
Musi być sojowe?
Nie musi, ale z sojowym będzie najbardziej „sernikowo” smakować;)
Zrobiłam z mlekiem kokosowo-migdałowym, do masy wkroiłam świeżą brzoskwinię. Ciasto zachwyciło wszystkich gości 🙂
Zrobiłam z mlekiem kokosowo-migdałowym, do masy wkroiłam świeżą brzoskwinię. Ciasto zachwyciło wszystkich gości 🙂
Cieszę się, że smakowało. Z brzoskwinia też spróbuję;)
Co zrobiłas, ze ten czekoladowy wierzch ma konsystencje kremu? 🙂
Dałam troche więcej mleka do roztapiania czekolady;)
A moze byc zwykle mleko 1.5% ?
myslę, że tak
A ile ma być tego oleju ? W ml ? 😉
A Ile tego oleju ma być ? W ml ? Bo opakowanie opakowaniu nie równe 😉
Trudno mi powiedzieć, bo moja miarą są łyżki;) Ale tu precyzja nie jest aż tak istotna. Im więcej, tym masa bedzie bardziej kremowa (ale też będzie więcej kalorii;)
Można zamienić olej kokosowy rzepakowym?
Można:)