Składniki:
- kotlety sojowe 1 opakowanie
- ocet 1 szklanka
- woda 3 szklanki
- sól 1 łyżeczka
- cukier 5 łyżek
- cebula 2 sztuki
- ziele angielskie kilka sztuk
- liść laurowy kilka sztuk
- pieprz ziarnisty kilka sztuk
Przepis na sylwestrową i karnawałową zakąskę dla wybitnie leniwych:)
Wykonanie:
- Kotlety sojowe zalewam wrzątkiem, dodaję sól i gotuję pod przykryciem kilka minut.
- Odlewam wodę i studzę.
- Kotlety kroję w paski.
- Do garnka wlewam 1 szklankę octu, 3 szklanki wody, dodaję 5 łyżek cukru, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz obraną i pokrojoną w krążki cebulę. Zagotowuję i gotuję kilka minut.
- „Śledzie” układam w słoiku lub misce i zalewam zalewą octową (razem z cebulą i przyprawami).
- Po ostygnięciu wstawiam do lodówki na kilka dni, żeby „śledzie” się zamarynowały.
Smacznego!
Brak komentarzy