Wegańskie „śledzie” w occie

  • 15 min
  • 9 składników
82%

Składniki:

  • kotlety sojowe 1 opakowanie
  • ocet 1 szklanka
  • woda 3 szklanki
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 5 łyżek
  • cebula 2 sztuki
  • ziele angielskie kilka sztuk
  • liść laurowy kilka sztuk
  • pieprz ziarnisty kilka sztuk

Przepis na sylwestrową i karnawałową zakąskę dla wybitnie leniwych:)

DSC_41501

„Śledzie” w occie

Wykonanie:

  1. Kotlety sojowe zalewam wrzątkiem, dodaję sól i gotuję pod przykryciem kilka minut.
  2. Odlewam wodę i studzę.
  3. Kotlety kroję w paski.
  4. Do garnka wlewam 1 szklankę octu, 3 szklanki wody, dodaję 5 łyżek cukru, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz obraną i pokrojoną w krążki cebulę. Zagotowuję i gotuję kilka minut.
  5. „Śledzie” układam w słoiku lub misce i zalewam zalewą octową (razem z cebulą i przyprawami).
  6. Po ostygnięciu wstawiam do lodówki na kilka dni, żeby „śledzie” się zamarynowały.

Smacznego!

DSC_41601

„Śledzie” w occie

DSC_41631

„Śledzie” w occie

DSC_41871

„Śledzie” w occie

Brak komentarzy

Skomentuj