Słodko-kwaśna fasolowa z batatem

  • 30 min
  • 18 składników

Składniki:

  • cebula 1 sztuka
  • bataty 2 sztuki
  • fasolka szparagowa (u mnie mrożona) 450 g
  • natka pietruszki pół pęczka
  • cukier (u mnie trzcinowy) 1 czubata łyżka
  • ocet (u mnie jabłkowy) 2-3 łyżki
  • sól (u mnie kala namak) do smaku
  • kurkuma 2 łyżeczki
  • pieprz do smaku
  • imbir mielony 1 łyżeczka
  • kumin 1 łyżeczka
  • kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
  • liść laurowy 3 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • liść kafiru 2 sztuki
  • olej do podsmażenia
  • azjatycki makaron (u mnie sojowy) do podania
  • cieciorka 1 puszka (400 g)

Zupa fasolowa w odmienionej wersji, w towarzystwie batata, cieciorki i makaronu sojowego.

Słodko-kwaśna fasolowa z batatem

Wykonanie:

  1. W dużym garnku na oleju podsmażam cebulę, aż się zarumieni.
  2. Dodaję pokrojone bataty, fasolkę, pokrojoną natkę pietruszki i przyprawy.
  3. Zalewam wodą (żeby przykryła warzywa) i gotuję około 15 minut (aż warzywa będą miękkie).
  4. Dodaję cieciorkę, cukier, ocet i gotuję jeszcze chwilę.
  5. Podaję z azjatyckim makaronem.

Smacznego!

Słodko-kwaśna fasolowa z batatem

Słodko-kwaśna fasolowa z batatem

Słodko-kwaśna fasolowa z batatem