Smażony ryż po chińsku

  • 30 min
  • 9 składników

Składniki:

  • ryż (u mnie parboiled) 200 gr
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • olej do podsmażenia
  • szczypiorek 1/2 pęczka
  • płatki drożdżowe 2 łyżki
  • czarna sól Kala namak 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • jasny sos sojowy 2 łyżki

Ryż po chińsku, czyli tradycyjnie ryż smażony z jajkiem. U mnie bez jajka, ale za to z płatkami drożdżowymi i czarną solą kala namak:) W wersji podstawowej tylko ze szczypiorkiem. Możecie urozmaicić czym chcecie: tofu, pędami bambusa, zielonym groszkiem, warzywami, grzybami, itd…

DSC_59821

Smażony ryż po chińsku

Wykonanie:

  1. Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Na patelni lub w woku na oleju podsmażam pokrojoną cebulę i czosnek.
  3. Dodaję ugotowany ryż, kurkumę, czarną sól, płatki drożdżowe i sos sojowy.
  4. Podsmażam przez chwilę, mieszając.
  5. Na talerzu posypuję szczypiorkiem.

Smacznego!

DSC_59861

Smażony ryż po chińsku

DSC_60081

Smażony ryż po chińsku

DSC_60101

Smażony ryż po chińsku

1 Komentarz

  1. Nie wiedziałam co zrobić z resztką ryżu i trafiłam na ten przepis. Co prawda nie dodałam czarnej soli bo nie mam, ale zamierzam kupić. Wyszło przepyszne! 🙂

Skomentuj