Składniki:
- ugotowana kasza jaglana 1 filiżanka (200 ml)
- mleko sojowe naturalne ok. 1,5 filiżanki (300 ml)
- sok z połówki cytryny
- sól do smaku
Do polania pierogów, placków ziemniaczanych albo zapiekanki makaronowej. Do zup, deserów, do zagęszczania koktajli i szejków owocowych.
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną gotuję według tego przepisu.
- Po przestudzeniu blenduję dokładnie kaszę razem z mlekiem sojowym i sokiem z cytryny (tak długo, aż nie będzie grudek).
- Najlepiej mleko dodawać powoli, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Solę do smaku.
Smacznego!
Widziałam już dużo „dziwnych” rzeczy wegańskich i innych, ale śmietana? 🙂 Ciekawe :p
Śmietana z jaglanki *_* obowiązkowo zapisuję przepis do szybkiego przetestowania.
NIESAMOWITE
A co można dac zamiast mleka sojowego? Soi nie mogę
inne roślinne:)
Pierwszy raz tutaj trafiłam, przeglądam i kilka przepisów trafiło do szybkiego wykonania 🙂
Ale śmietanka super, mam pytanie czy można mleko sojowe zastąpić innym roślinnym?
Myślę, że można bez problemu:) Ja robię z sojowym, bo wydaje mi się takie najbardziej konkretne/esencjonalne
Jak długo mozna trzymać w lodówce?
do tygodnia:)