Śmietana z kaszy jaglanej

  • 20 min
  • 4 składniki
100%

Składniki:

  • ugotowana kasza jaglana 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko sojowe naturalne ok. 1,5 filiżanki (300 ml)
  • sok z połówki cytryny
  • sól do smaku

Do polania pierogów, placków ziemniaczanych albo zapiekanki makaronowej. Do zup, deserów, do zagęszczania koktajli i szejków owocowych.

DSC_1850

Śmietana z kaszy jaglanej

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną gotuję według tego przepisu.
  2. Po przestudzeniu blenduję dokładnie kaszę razem z mlekiem sojowym i sokiem z cytryny (tak długo, aż nie będzie grudek).
  3. Najlepiej mleko dodawać powoli, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  4. Solę do smaku.

Smacznego!

DSC_1852

Śmietana z kaszy jaglanej

DSC_1865

Śmietana z kaszy jaglanej

9 komentarzy

  1. Pierwszy raz tutaj trafiłam, przeglądam i kilka przepisów trafiło do szybkiego wykonania 🙂
    Ale śmietanka super, mam pytanie czy można mleko sojowe zastąpić innym roślinnym?

    • Myślę, że można bez problemu:) Ja robię z sojowym, bo wydaje mi się takie najbardziej konkretne/esencjonalne

Skomentuj