Sos barbecue ze śliwek

  • 35 min
  • 12 składników
82%

Składniki:

  • śliwki (np. węgierki) 1/2 kg
  • koncentrat pomidorowy 1 mały słoiczek (200 g)
  • ocet winny 2 łyżki
  • cukier trzcinowy 1 łyżka
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • chilli 1/2 łyżeczki
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • curry 1/2 łyżeczki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • olej do smażenia

Jego  przygotowanie przypomina raczej powidła. Ale w smaku zaskoczy Was prawdziwy, wyrazisty sos BBQ. Zasługą śliwek jest konsystencja idealna.

DSC_95951

Sos barbecue ze śliwek

Wykonanie:

  1. Śliwki myję, usuwam pestki i wrzucam do blendera (nie obieram).
  2. Blenduję śliwki, a w międzyczasie podsmażam cebulę na niewielkiej ilości oleju.
  3. Dodaję śliwkowy mus, cukier, przyprawy i czosnek.
  4. Gotuję około 10 minut.
  5. Dodaję ocet winny i koncentrat pomidorowy, gotuję jeszcze chwilę.

Smacznego!

DSC_95971

Sos barbecue ze śliwek

DSC_96041

Sos barbecue ze śliwek

4 komentarze

Skomentuj