Składniki:
- śliwki (np. węgierki) 1/2 kg
- koncentrat pomidorowy 1 mały słoiczek (200 g)
- ocet winny 2 łyżki
- cukier trzcinowy 1 łyżka
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- chilli 1/2 łyżeczki
- kurkuma 1/2 łyżeczki
- curry 1/2 łyżeczki
- sól 1/2 łyżeczki
- olej do smażenia
Jego przygotowanie przypomina raczej powidła. Ale w smaku zaskoczy Was prawdziwy, wyrazisty sos BBQ. Zasługą śliwek jest konsystencja idealna.
Wykonanie:
- Śliwki myję, usuwam pestki i wrzucam do blendera (nie obieram).
- Blenduję śliwki, a w międzyczasie podsmażam cebulę na niewielkiej ilości oleju.
- Dodaję śliwkowy mus, cukier, przyprawy i czosnek.
- Gotuję około 10 minut.
- Dodaję ocet winny i koncentrat pomidorowy, gotuję jeszcze chwilę.
Smacznego!
A czy można to zrobić ze suszonych śliwek? Ile ich wziąść do proporcji?
można:) Może taki? Żurawinę można ząstąpić też śliwkami suszonymi: http://veganbanda.pl/index.php/recipe/sos-bbq/
Witam a jak z pasteryzacja tego sosu. Wystarczy nalac gorący?
lepiej zapasteryzowac w garnku albo w piekarniku…