Sos bezrybny

  • 50 min
  • 4 składniki
96%

Składniki:

  • dowolne suszone glony (nori, wakame, ja użyłam morskiej kapusty) 1 szklanka
  • woda 1 szklanka
  • sos sojowy 1 szklanka
  • sól 1 łyżeczka

Sos bezrybny, czyli wegański sos rybny. Ten sos to odpowiedź na pytanie, czym zastąpić sos rybny w przepisach kuchni azjatyckiej. Sosem bezrybnym! Banalny w przygotowaniu, można go długo przechowywać w lodówce.

DSC_7622

Sos bezrybny

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki gotuję na małym ogniu około 20 minut.
  2. Przecedzam przez sitko.
  3. Przelewam do szklanej butelki.
  4. Po ostudzeniu wkładam do lodówki, przechowuję około miesiąca.

Smacznego!

DSC_7625

Sos bezrybny

Brak komentarzy

Skomentuj