Sos fistaszkowo-imbirowy

  • 5 min
  • 8 składników
100%

Składniki:

  • masło orzechowe 4 łyżki
  • imbir suszony 1 łyżeczka
  • czosnek 1 ząbek
  • sos sojowy 3 łyżki
  • syrop klonowy 2 łyżki
  • ocet jabłkowy 1 łyżka
  • chilli do smaku
  • woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Sos z masła orzechowego, z dodatkiem sosu sojowego, czosnku i imbiru. Przygotowuję go do maczania surowych warzyw pokrojonych w słupki: marchewki, ogórka, papryki lub selera naciowego albo jako sos do spring rollsów.

DSC_7010_2

Sos fistaszkowo-imbirowy

Wykonanie:

  1. Do kubka przekładam masło orzechowe.
  2. Dodaję sos sojowy, ocet jabłkowy, syrop klonowy, imbir, chilli i rozgnieciony ząbek czosnku.
  3. Dodaję trochę wody i mieszam dokładnie.
  4. W razie konieczności dodaję więcej wody, aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu.
  5. Sos pasuje do maczania surowych warzyw i spring rollsów albo jako dressing do surówek (np. tego typu).

Smacznego!

DSC_7017_2

Sos fistaszkowo-imbirowy

DSC_7047_2

Sos fistaszkowo-imbirowy

DSC_7034_2

Sos fistaszkowo-imbirowy

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved