Spaghetti Aglio Olio

  • 15 min
  • 8 składników

Składniki:

  • makaron spaghetti (może być bezglutenowy) 1 opakowanie 500 g
  • czosnek 4 ząbki
  • oliwa z oliwek kilka łyżek
  • natka pietruszki pół pęczka
  • papryczka chilli 1 sztuka
  • sól do smaku
  • ew. sok z połówki cytryny
  • ew. wegański parmezan (przepis na blogu) do posypania

Włoski klasyk. Wybitnie proste i szybkie danie. Jedno z naszych ulubionych;)

Spaghetti Aglio Olio

Wykonanie:

  1. Makaron gotuję w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
  2. W garnku lub na dużej patelni rozgrzewam oliwę (ilość oliwy zależy od Waszych preferencji, im bardziej tłuste, tym smaczniej, ale mniej fit;)
  3. Dodaję rozgniecione ząbki czosnku (warto rozgnieść je wcześniej, tutaj sprawdź dlaczego), drobno pokrojoną papryczkę i podsmażam przez chwilę, mieszając.
  4. Dodaję ugotowany makaron, drobno pokrojoną natkę pietruszki i mieszam.
  5. My dodajemy jeszcze sok z cytryny, Włosi tego nie robią, ale nam zdecydowanie bardziej smakuje wersja z cytryną;)
  6. Spaghetti możecie posypać domowym wegańskim parmezanem (przepis tutaj).

Smacznego!

Spaghetti Aglio Olio

Spaghetti Aglio Olio

Spaghetti Aglio Olio