Spaghetti Napoli

  • 23 min
  • 13 składników
100%

Składniki:

  • makaron spaghetti 500 gr
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • pomidory 4 sztuki
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
  • passata pomidorowa 1 kartonik (500 g)
  • bazylia 1 łyżka
  • oregano 1 łyżeczka
  • chilli szczypta
  • sól do smaku
  • ocet winny 1 łyżka
  • wegański parmezan do posypania
  • oliwa do podsmażenia

Kolejne danie, które potwierdza zasadę, że im prościej tym lepiej. Tak naprawdę mistrzem tego spaghetti jest mój mąż. Mnie zawsze kusi, żeby coś jeszcze dodać, a tu dodawać nie wolno!;)

DSC_20771

Spaghetti Napoli

Wykonanie:

  1. Makaron gotuję zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
  2. Na oliwie podsmażam drobno pokrojoną cebulę.
  3. Czosnek wyciskam i odkładam na 10 minut (przeczytaj dlaczego tutaj).
  4. Dodaję obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory, zioła i przyprawy. Duszę pod przykryciem około 10 minut.
  5. Dodaję czosnek, ocet winny, koncentrat i passatę. Gotuję jeszcze chwilę.
  6. Makaron polewam sosem i posypuję wegańskim parmezanem (przepis tutaj).

Smacznego!

DSC_20791

Spaghetti Napoli

5 komentarzy

  1. „Tak mi źle, tak mi źle, tak mi szaro
    Każdy dzień ciągnie się jak makaron…”
    (piosenka z serialu : Wojna domowa, 1965–1966)
    A jak źle to najlepszy MAKARON. 🙂

Skomentuj