Składniki:
- makaron spaghetti 500 gr
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- pomidory 4 sztuki
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
- passata pomidorowa 1 kartonik (500 g)
- bazylia 1 łyżka
- oregano 1 łyżeczka
- chilli szczypta
- sól do smaku
- ocet winny 1 łyżka
- wegański parmezan do posypania
- oliwa do podsmażenia
Kolejne danie, które potwierdza zasadę, że im prościej tym lepiej. Tak naprawdę mistrzem tego spaghetti jest mój mąż. Mnie zawsze kusi, żeby coś jeszcze dodać, a tu dodawać nie wolno!;)
Wykonanie:
- Makaron gotuję zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
- Na oliwie podsmażam drobno pokrojoną cebulę.
- Czosnek wyciskam i odkładam na 10 minut (przeczytaj dlaczego tutaj).
- Dodaję obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory, zioła i przyprawy. Duszę pod przykryciem około 10 minut.
- Dodaję czosnek, ocet winny, koncentrat i passatę. Gotuję jeszcze chwilę.
- Makaron polewam sosem i posypuję wegańskim parmezanem (przepis tutaj).
Smacznego!
„Tak mi źle, tak mi źle, tak mi szaro
Każdy dzień ciągnie się jak makaron…”
(piosenka z serialu : Wojna domowa, 1965–1966)
A jak źle to najlepszy MAKARON. 🙂
Można bez octu winnego?
Można:) Można też zastąpić go sokiem z cytryny albo octem jabłkowym:)
Co autor miał na myśli pisząc „słoiczek koncentratu pomidorowego”? Jak duży/mały powinien być ten słoiczek?
200g, już dopisuję:)