Spaghetti z pomidorami i jarmużem

  • 25 min
  • 12 składników

Składniki:

  • cebula 1 sztuka
  • pomidory 3 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 ml)
  • jarmuż 2 garście
  • natka pietruszki pół pęczka
  • bazylia (suszona lub świeża) 1 łyżka (lub garść świeżej)
  • ocet winny 1 łyżka
  • oliwa z oliwek do podsmażenia
  • sól do smaku
  • chilli do smaku
  • makaron spaghetti (u mnie razowy) 500 g

W tym spaghetti przemycam zieleninę tym, którzy nie są jej szczególnymi fanami. Zjadają:)

DSC_6499_2

Spaghetti z pomidorami i jarmużem

Wykonanie:

  1. Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. W garnku na oliwie podsmażam cebulę.
  3. Pomidory zalewam wrzątkiem i obieram ze skórki.
  4. Do cebuli dodaję pokrojone w kostkę pomidory, pokrojony jarmuż i natkę pietruszki.
  5. Zalewam filiżanką wody, dodaję przyprawy i duszę pod przykryciem około 15 minut.
  6. W międzyczasie wyciskam czosnek i odstawiam (tutaj zobacz dlaczego).
  7. Pod koniec gotowania do sosu dodaję czosnek, ocet winny i koncentrat pomidorowy. Gotuję jeszcze przez chwilę.
  8. Podaję z makaronem.
  9. Spaghetti możecie posypać zdrowym domowym parmezanem (przepis tutaj).

Smacznego!

DSC_6509_2

Spaghetti z pomidorami i jarmużem

DSC_6525_2

Spaghetti z pomidorami i jarmużem

DSC_6526_2

Spaghetti z pomidorami i jarmużem

4 komentarze

  1. Aaaale dooooobre!!! Jestem Tobie ogromnie wdzięczna za bloga, bo ratujesz mmie od myślenia „co tu zrobić na obiad” 🙂
    Spaghetii spałaszowane, a nadwyżkę jarmużu zmieszałam z suszoną żurawiną i podlałam majonezem wg Twojego przepisu – zniknęło szybciutko 🙂

  2. Pyszne! Nie jestem weganką, ani nawet wegetarianką. Na blogu szukam fajnych przepisów na „coś innego”. I jestem zachwycona! Dziękuję bardzo!

Skomentuj