Spaghetti z sosem a’la pizza

  • 45 min
  • 11 składników
100%

Składniki:

  • cebula 4 sztuki
  • pieczarki 0,5 kg
  • marchew 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa z oliwek do podsmażenia
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
  • oregano suszone 2 łyżki
  • sól do smaku
  • chilli do smaku
  • makaron spaghetti (u mnie razowy) 500 g
  • ocet winny lub jabłkowy 1 łyżka

Makaron z sosem pomidorowo-pieczarkowym o smaku pizzy. Szybki, prosty, pachnący oregano i czosnkiem.

DSC_1569_2

Spaghetti z sosem a’la pizza

Wykonanie:

  1. W garnku na niewielkiej ilości oliwy podsmażam drobno pokrojoną cebulę.
  2. Dodaję utarta marchewkę i drobno pokrojone pieczarki. Duszę pod przykryciem około 30 minut.
  3. Czosnek wyciskam i odstawiam na 10 minut (tutaj sprawdź dlaczego).
  4. Pod koniec gotowania dodaję chilli, oregano, sól, czosnek, ocet winny i koncentrat pomidorowy.
  5. Mieszam i gotuje jeszcze przez chwilę.
  6. Podaję z makaronem spaghetti (u mnie pełnoziarnisty) i klopsikami (np. tymi).

Smacznego!

DSC_1581_2

Spaghetti z sosem a’la pizza

DSC_1585_2

Spaghetti z sosem a’la pizza

DSC_1586_2

Spaghetti z sosem a’la pizza

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved