Surowy dżem truskawkowy z chia

  • 5 min
  • 3 składniki

Składniki:

  • truskawki 2 szklanki
  • nasiona chia 4 łyżki
  • ew. ksylitol/cukier/syrop klonowy lub z agawy do smaku

Dżem truskawkowy w wersji witariańskiej. Bogaty w kwasy omega-3 i pełen błonnika. Do kanapek, deserów, owsianki, jaglanki no i do wyjadania łyżką ze słoika;)

DSC_7121_2

Surowy dżem truskawkowy z chia

Wykonanie:

  1. Truskawki blenduję na mus.
  2. W zależności od tego jak są słodkie, ewentualnie dosładzam do smaku.
  3. Dodaję nasiona chia i mieszam dokładnie.
  4. Odstawiam na min. godzinę, żeby dżem zgęstniał.
  5. Przechowuję w lodówce.

Smacznego!

DSC_7117_2

Surowy dżem truskawkowy z chia

DSC_7116_2

Surowy dżem truskawkowy z chia

DSC_7105_2

Surowy dżem truskawkowy z chia

7 komentarzy

  1. Czy można zapasteryzować słoiki i przechowywać przez dłuższy czas? 🙂 np. dodając pektyne/ agar?

  2. Polecam dżem truskawkowy z firmy Gomar, dżem ten jest smaczny, pachnie świeżo zerwaną truskawką. Polecam produkty firmy Gomar!

  3. Pyszny dżem. Robię tylko z owoców i chia, bez cukru. Dzisiaj dodałam truskawki i mango. Idealnie pasuje do placuszków bananowych, które uwielbiam (3 jajka, 2 banany i 55 g zmielonych płatków owsianych / smażymy na suchej patelni teflonowej). Idealne weekendowe śniadanie 🙂

Skomentuj

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved