Składniki:
- truskawki 2 szklanki
- nasiona chia 4 łyżki
- ew. ksylitol/cukier/syrop klonowy lub z agawy do smaku
Dżem truskawkowy w wersji witariańskiej. Bogaty w kwasy omega-3 i pełen błonnika. Do kanapek, deserów, owsianki, jaglanki no i do wyjadania łyżką ze słoika;)
Wykonanie:
- Truskawki blenduję na mus.
- W zależności od tego jak są słodkie, ewentualnie dosładzam do smaku.
- Dodaję nasiona chia i mieszam dokładnie.
- Odstawiam na min. godzinę, żeby dżem zgęstniał.
- Przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Czy można zapasteryzować słoiki i przechowywać przez dłuższy czas? 🙂 np. dodając pektyne/ agar?
Pewnie, że można:)
A bez pasteryzowania – jak długo można przechowywać? 🙂
u mnie stoi w lodówce kilka dni, ale nie wiem ile maksimum wytrzyma…
Polecam dżem truskawkowy z firmy Gomar, dżem ten jest smaczny, pachnie świeżo zerwaną truskawką. Polecam produkty firmy Gomar!
Pyszny dżem. Robię tylko z owoców i chia, bez cukru. Dzisiaj dodałam truskawki i mango. Idealnie pasuje do placuszków bananowych, które uwielbiam (3 jajka, 2 banany i 55 g zmielonych płatków owsianych / smażymy na suchej patelni teflonowej). Idealne weekendowe śniadanie 🙂
Pycha śniadanie…:)