Świąteczny hummus piernikowy

  • 5 min
  • 6 składników

Składniki:

  • ciecierzyca 1 puszka (400 g)
  • pasta tahini 2 łyżki
  • masło orzechowe 2 łyżki
  • przyprawa piernikowa do smaku (u mnie 2 łyżki)
  • kakao lub karob 1 łyżka
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 4 łyżki)

Świąteczny hummus na słodko. Na kanapki do świątecznego śniadania, do tostów, grzanek, naleśników, gofrów (np. takich), do maczania pokrojonych jabłek lub gruszek.

Świąteczny hummus piernikowy

Wykonanie:

  1. Cieciorkę przepłukuję wodą, odsączam i umieszczam w blenderze (ja używam tego) lub malakserze z ostrzem S.
  2. Blenduję na pastę, dodając w razie konieczności odrobinę wody.
  3. Dodaję resztę składników i blenduję razem.
  4. Polecam z grzankami i z plasterkiem jabłka lub gruszki.

Smacznego!

Świąteczny hummus piernikowy

Świąteczny hummus piernikowy

Świąteczny hummus piernikowy