Składniki:
- kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 4 szklanki (po 250 ml)
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 9 łyżek)
- olej kokosowy 4 łyżki
- kakao 2 łyżki
- mak mielony 1 szklanka (250 ml)
- cytryna 1 sztuka
- cukier z wanilią 1 opakowanie
- ew. rodzynki 1 filiżanka (200 ml)
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
- cynamon 1 łyżeczka
Kiedy nie możecie zdecydować, jakie ciacho przygotować:) Wbrew pozorom jest naprawdę łatwe i szybkie, a w dodatku bez pieczenia.
Wykonanie:
- Kaszę jaglana bardzo dokładnie przepłukuję wodą, zalewam mlekiem roślinnym i gotuję, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie płyn (15-20 minut).
- Do kaszy dodaję olej kokosowy, słodzę do smaku (ja dodaję po 3 łyżki na warstwę, najlepiej posmakować i posłodzić wedle uznania) i mieszam.
- Kaszę dzielę na 3 części.
- Do jednej części dodaję sok i skórkę startą z cytryny (tylko żółta część) oraz cukier z wanilią. Do drugiej – kakao, do trzeciej – mak. Do jasnej masy po zblendowaniu możecie dodać rodzynki (jeśli lubicie).
- Wszystkie części blenduję oddzielnie (ja używam tego blendera) i wykładam warstwami do tortownicy wysmarowanej olejem. (ja użyłam 2 małych tortownic 16 cm).
- Czekoladę łamię na kostki i umieszczam w garnuszku. Dodaję łyżeczkę cynamonu, kilka łyżek mleka roślinnego i podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Polewam ciasto.
- Ciasto wstawiam na noc do lodówki.
Smacznego!
Robiłam dwa razy i naprawdę przepychota😉Bardzo polecam😁👍🥰
Super:) Smacznego:)
jakiej średnicy foremka? bo tutaj ładnie wygląda 🙂
u mnie 2 małe po 16 cm:)
Mak mielony po ugotowaniu, czy „surowy”?
u mnie mielony surowy
4 szklanki cukru, ale ile dokładnie dajemy do kazsej warstwy, przepraszam 🙏?? 😉
ja dodaję po 3 łyżki cukru na warstwę, najlepiej posmakować masę i dosłodzić do smaku:)
A taki mak z puszki przejdzie? Nie mam maszynki do mielenia… :/
Spróbuje dać dużo mniej cukru. Mam nadzieję, że będzie to jadalne 🤦🏻♀️
mozna spróbować:)
Czy zwykły blender ręczny zda egzamin przy mieszaniu warstw? Kiedy dodaje cukier/ksylitol i kiedy cukier wanilinowy? Przy punkcie drugim?? 🙂
powinien dać radę – tylko ważne, żeby blendować gorącą kaszę. Słodzimy po ugotowaniu kaszy do smaku. cukier waniliowy dodajemy do jasnej warstwy:)
Dałam jedna szklankę ksylitol i jest mega słodkie.. Chyba pół. Szklanki wystarczy.. Wygląda apetycznie 🙂 jestem w trakcie. Pozdrawiam
jedna szklanka to dużo… ja daję 8 łyżek na całe ciasto
To pytanie już padło, ale upewniam się: mak dajemy suchy i nie poddajemy go żadnemu zaparzaniu? Nie będzie chrzęścić między zębami?
nie będzie, bo uzywamy maku suchego mielonego. Poza tym blendujemy go jeszcze razem z gorącą kaszą:)