Świąteczny jagielnik 3 w 1 – seromakobrownie bez pieczenia

  • 40 min
  • 11 składników
99%

Składniki:

  • kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 4 szklanki (po 250 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 9 łyżek)
  • olej kokosowy 4 łyżki
  • kakao 2 łyżki
  • mak mielony 1 szklanka (250 ml)
  • cytryna 1 sztuka
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • ew. rodzynki 1 filiżanka (200 ml)
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
  • cynamon 1 łyżeczka

Kiedy nie możecie zdecydować, jakie ciacho przygotować:) Wbrew pozorom jest naprawdę łatwe i szybkie, a w dodatku bez pieczenia.

Świąteczny jagielnik 3 w 1 – seromakobrownie bez pieczenia

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglana bardzo dokładnie przepłukuję wodą, zalewam mlekiem roślinnym i gotuję, aż kasza będzie bardzo miękka i wchłonie płyn (15-20 minut).
  2. Do kaszy dodaję olej kokosowy, słodzę do smaku (ja dodaję po 3 łyżki na warstwę, najlepiej posmakować i posłodzić wedle uznania) i mieszam.
  3. Kaszę dzielę na 3 części.
  4. Do jednej części dodaję sok i skórkę startą z cytryny (tylko żółta część) oraz cukier z wanilią. Do drugiej –  kakao, do trzeciej – mak. Do jasnej masy po zblendowaniu możecie dodać rodzynki (jeśli lubicie).
  5. Wszystkie części blenduję oddzielnie (ja używam tego blendera) i wykładam warstwami do tortownicy wysmarowanej olejem. (ja użyłam 2 małych tortownic 16 cm).
  6. Czekoladę łamię na kostki i umieszczam w garnuszku. Dodaję łyżeczkę cynamonu, kilka łyżek mleka roślinnego i podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Polewam ciasto.
  7. Ciasto wstawiam na noc do lodówki.

Smacznego!

Świąteczny jagielnik 3 w 1 – seromakobrownie bez pieczenia

Świąteczny jagielnik 3 w 1 – seromakobrownie bez pieczenia

Świąteczny jagielnik 3 w 1 – seromakobrownie bez pieczenia

16 komentarzy

  1. A taki mak z puszki przejdzie? Nie mam maszynki do mielenia… :/
    Spróbuje dać dużo mniej cukru. Mam nadzieję, że będzie to jadalne 🤦🏻‍♀️

  2. Czy zwykły blender ręczny zda egzamin przy mieszaniu warstw? Kiedy dodaje cukier/ksylitol i kiedy cukier wanilinowy? Przy punkcie drugim?? 🙂

    • powinien dać radę – tylko ważne, żeby blendować gorącą kaszę. Słodzimy po ugotowaniu kaszy do smaku. cukier waniliowy dodajemy do jasnej warstwy:)

  3. Dałam jedna szklankę ksylitol i jest mega słodkie.. Chyba pół. Szklanki wystarczy.. Wygląda apetycznie 🙂 jestem w trakcie. Pozdrawiam

  4. To pytanie już padło, ale upewniam się: mak dajemy suchy i nie poddajemy go żadnemu zaparzaniu? Nie będzie chrzęścić między zębami?

    MichałzPoznania 21 grudnia 2021 at 13:13 Reply
    • nie będzie, bo uzywamy maku suchego mielonego. Poza tym blendujemy go jeszcze razem z gorącą kaszą:)

Skomentuj