Świąteczny kremowy torcik czekoladowy

  • 15 min
  • 10 składników

Składniki:

  • suszone śliwki 1 szklanka (250 ml)
  • płatki owsiane pół szklanki (125 ml)
  • pestki słonecznika pół szklanki (125 ml)
  • sól pół łyżeczki
  • olej kokosowy 1 czubata łyżka
  • mleko kokosowe 2 puszki (po 400 ml)
  • gorzka czekolada 2 tabliczki (po 100 g)
  • cynamon 2 łyżeczki
  • imbir 1 łyżeczka
  • kakao do posypania

Czekoladowy kremowy torcik bez pieczenia na spodzie z suszonych śliwek. Z nutką cynamonu i imbiru.

DSC_7747_2

Świąteczny kremowy torcik czekoladowy

Wykonanie:

  1. Puszki z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
  2. Śliwki gotuję przez kilka minut na parze, żeby zmiękły.
  3. Pestki słonecznika i płatki owsiane prażę na suchej patelni, aż się zarumienią.
  4. Śliwki, płatki i słonecznik umieszczam w malakserze z ostrzem S, dodaję olej kokosowy, sól i blenduję, aż powstanie plastyczna masa. W razie konieczności dodaję do blendowania łyżkę wody.
  5. Masą wykładam wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną olejem tortownicę (u mnie 21 cm) i wstawiam do lodówki.
  6. Do garnuszka przekładam gęste części mleka kokosowego z dwóch puszek.
  7. Dodaję połamane na kostki czekolady, cynamon, imbir i podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolady się rozpuszczą i idealnie połączą z mlekiem.
  8. Masę wylewam na przygotowany spód.
  9. Po przestygnięciu wstawiam na noc do lodówki.
  10. Przed podaniem posypuję kakao.

Smacznego!

DSC_7729_2

Świąteczny kremowy torcik czekoladowy

DSC_7727_2

Świąteczny kremowy torcik czekoladowy

DSC_7790_2

Świąteczny kremowy torcik czekoladowy

DSC_7786_2

Świąteczny kremowy torcik czekoladowy