Szakszuka z pieczarkami

  • 35 min
  • 12 składników

Składniki:

  • cebula 2 sztuki
  • pomidory 2 sztuki
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • pieczarki 400 g
  • passata pomidorowa 1 szklanka (250 ml)
  • bazylia suszona lub oregano 1 łyżka
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa z oliwek lub olej do podsmażenia
  • sól do smaku
  • chilli do smaku
  • cukier/ksylitol/erytrol 1 łyżeczka

Wegańska szakszuka z dodatkiem smażonych w całości pieczarek. Bardzo proste danie. Koniecznie w towarzystwie dobrego pieczywa.

Szakszuka z pieczarkami

Wykonanie:

  1. Pieczarki myję, osuszam i wrzucam na patelnię z dodatkiem rozgrzanej oliwy.
  2. Solę i smażę, aż pieczarki się zarumienią, a płyn odparuje.
  3. Na drugiej patelni na oliwie podsmażam pokrojoną cebulę i paprykę.
  4. Dodaję pokrojone pomidory, przyprawy, cukier i podsmażam przez kilka minut, mieszając.
  5. Dodaję passatę i smażę razem przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
  6. Na koniec dodaję rozgniecione ząbki czosnku, mieszam i zdejmuję patelnię z palnika.
  7. Do sosu wrzucam podsmażone pieczarki.
  8. Podaję z pieczywem.

Smacznego!

Szakszuka z pieczarkami

Szakszuka z pieczarkami