Szpinakowy tofurnik z ziemniakami

  • 60 min
  • 13 składników

Składniki:

  • wędzone tofu 3 kostki (po 180 g)
  • szpinak mrożony rozdrobniony 1 opakowanie (450 g)
  • ziemniaki 1 kilogram
  • duża cebula 1 sztuka
  • olej do podsmażenia
  • ocet (u mnie jabłkowy) 2 łyżki
  • sól ok. 2 łyżeczki
  • pieprz ok. pół łyżeczki
  • oregano 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana 4 łyżki
  • mąka lub kaszka kukurydziana 5 łyżek
  • majonez sojowy przepis na blogu
  • czosnek 2 ząbki

Inspirowany hiszpańskim omletem „tortilla de patatas”, w szpinakowej, wegańskiej i bezglutenowej wersji. Polany czosnkowym sojonezem.

DSC_8717_2

Szpinakowy tofurnik z ziemniakami

Wykonanie:

  1. Gotuję ziemniaki, a następnie studzę i kroję w kostkę lub plastry.
  2. Rozmrażam szpinak.
  3. Na oleju podsmażam pokrojoną w kosteczkę cebulę.
  4. Tofu kroję w kostkę.
  5. Mieszam szpinak, pokrojone tofu, ocet, sól, pieprz, oregano, mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą oraz wszystko razem blenduję na gładką masę.
  6. Do masy dodaję pokrojone ziemniaki, podsmażoną cebulkę razem z olejem i mieszam delikatnie.
  7. Wkładam do tortownicy wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 45 minut.
  9. Kroję po ostygnięciu.
  10. Tofurnik można podawać na ciepło lub na zimno. Ukrojony kawałek trzeba podgrzać osobno (gorący tofurnik źle się kroi).
  11. Podaję z surówkami i sojonezem (przepis tutaj) z dodatkiem czosnku.

Smacznego:)

DSC_8699_2

Szpinakowy tofurnik z ziemniakami

DSC_8690_2

Szpinakowy tofurnik z ziemniakami

DSC_8668_2

Szpinakowy tofurnik z ziemniakami

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved