Szybka zupa krem ze szpinaku

  • 20 min
  • 10 składników

Składniki na dwie porcje:

  • mrożony szpinak rozdrobniony 1 opakowanie (450 g)
  • czosnek 2 ząbki
  • płatki drożdżowe 4 łyżki
  • oliwa z oliwek/olej 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • sok z połówki cytryny
  • mleko roślinne lub woda 1 szklanka (250 ml)
  • ew. grzanki lub makaron do podania
  • pestki słonecznika do posypania

Szybka zupa krem dla wielbicieli szpinaku:)

DSC_8621_2

Szybka zupa krem ze szpinaku

Wykonanie:

  1. Szpinak umieszczam w garnku i rozmrażam.
  2. Dodaję wodę lub mleko roślinne, przyprawy i gotuję około 15 minut.
  3. Pestki słonecznika prażę na suchej patelni, aż się zarumienią.
  4. Do zupy dodaję rozgnieciony czosnek, oliwę i sok z cytryny. Dodaję sól i pieprz do smaku.
  5. Jeżeli chcecie, by krem miał idealnie gładką konsystencję, możecie go zblendować.
  6. Na talerzu posypuję pestkami słonecznika.

Smacznego!

DSC_8616_2

Szybka zupa krem ze szpinaku

DSC_8605_2

Szybka zupa krem ze szpinaku

DSC_8596_2

Szybka zupa krem ze szpinaku

© 2015-2018 Veganbanda All Rights Reserved