Szybka zupa rozgrzewająca

  • 20 min
  • 16 składników
83%

Składniki:

  • soczewica czerwona 1 filiżanka
  • marchew 4 sztuki
  • cebula 2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
  • olej 2 łyżki
  • kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • imbir 1 łyżeczka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • chilli 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku
  • czosnek 2 ząbki
  • liść laurowy 4 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziaren
  • ew. natka pietruszki do podania

Zupa w 15 minut, na rozgrzanie po zimowym spacerze. Najważniejszy jest tu zestaw rozgrzewających przypraw, składniki możecie modyfikować do woli:)

DSC_42991

Wykonanie:

  1. Do garnka wrzucam czerwoną soczewicę, pokrojoną w kosteczkę marchewkę, cebulę, rozgniecioną w moździerzu lub zmieloną kolendrę i przyprawy.
  2. Zalewam wodą i gotuję około 15 minut.
  3. Dodaję koncentrat pomidorowy, olej, rozgnieciony czosnek (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek, żeby nie stracił swoich wartości) i mieszam.
  4. Gdy zacznie się ponownie gotować, zestawiam z ognia.
  5. Na talerzu zupę możecie posypać natką pietruszki.

Smacznego!

DSC_42771

DSC_42891

15 komentarzy

  1. Potwierdzam, szybka i rozgrzewająca – pyszna.
    Coś czuję, że będzie u nas często gotowana 🙂

  2. Zrobiłam na próbę z połowy porcji, dodałam ziemniaki i dwie kostki warzywne – przepyszna!!! Jedna z najlepszych jakie jadłam 🙂

Skomentuj