Szybki mazurek lodowy

  • 10 min
  • 6 składników

Składniki:

  • herbatniki do wyłożenia formy
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
  • ciemny cukier trzcinowy 4 łyżki
  • masło orzechowe 2 łyżki
  • bakalie do ozdoby

Są torty lodowe, więc czemu nie lodowy mazurek bez pieczenia;) Kilkuskładnikowe, szybkie ciacho, nie tylko na Wielkanoc. Smakuje jak lodowy batonik:)

Szybki mazurek lodowy

Wykonanie:

  1. Puszkę z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
  2. Formę (u mnie 22 x 22 cm) wykładam papierem do pieczenia (dobrze go wcześniej pognieść) a następnie herbatnikami.
  3. Gęstą część mleka kokosowego przekładam do garnuszka (rzadką część zostawiam).
  4. Dodaję masło orzechowe, cukier trzcinowy i podgrzewam powoli, mieszając, aż składniki się połączą.
  5. Gdy masa przestygnie, delikatnie przekładam ją na herbatniki.
  6. Do garnuszka przekładam połamaną na kostki czekoladę i kilka łyżek rzadkiej części mleka kokosowego.
  7. Podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści, a składniki się połączą.
  8. Roztopioną czekoladę przekładam delikatnie na warstwę kokosową.
  9. Gdy masa ostygnie, mazurek wstawiam do lodówki, żeby masa zgęstniała, wtedy dekoruję bakaliami.
  10. Następnie wstawiam do zamrażalnika na min. godzinę (aż masa stwardnieje i da się kroić).
  11. Kroję na kawałki.
  12. Przechowuję w zamrażalniku.

Smacznego!

Szybki mazurek lodowy

Szybki mazurek lodowy

 

Szybki mazurek lodowy