Szybki wegański sernik z płatków jaglanych

  • 70 min
  • 11 składników

Składniki na tortownicę 20 cm:

  • płatki jaglane 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • budyń waniliowy 1 opakowanie
  • sok z jednej cytryny
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 6 łyżek erytrolu)
  • wegańskie ciasteczka lub herbatniki do wyłożenia formy
  • ew. galaretka roślinna (u mnie cytrynowa) do dekoracji
  • ew. owoce (u mnie brzoskwinie z puszki) do dekoracji
  • ew. gorzka czekolada do polania
  • ew. rodzynki (do masy)

Bardzo prosty w przygotowaniu roślinny sernik na bazie płatków jaglanych, tofu i mleka kokosowego.

Szybki sernik z płatków jaglanych

Wykonanie:

  1. Tortownicę (u mnie 20 cm) wykładam ciasteczkami.
  2. Do blendera (ja używam tego) wsypuje płatki jaglane. Dodaję puszkę mleka kokosowego, sok z cytryny, pokrojone w kostkę tofu i budyń waniliowy (proszek).
  3. Blenduję dokładnie, słodzę do smaku i blenduję ponownie. Do zblendowanej masy możecie dodać rodzynki.
  4. Masę wylewam na ciasteczka i piekę 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  5. Kroję po całkowitym wystygnięciu. Przechowuję w lodówce.
  6. Sernik po ostygnięciu możecie polać rozpuszczona czekoladą, posmarować konfiturą albo ozdobić owocami i galaretką (galaretkę przygotujcie z połowy porcji wody).

Smacznego!

Szybki wegański sernik z płatków jaglanych

Szybki wegański sernik z płatków jaglanych

Szybki wegański sernik z płatków jaglanych

Szybki wegański sernik z płatków jaglanych