Składniki na tortownicę 20 cm:
- płatki jaglane 1 filiżanka (200 ml)
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- budyń waniliowy 1 opakowanie
- sok z jednej cytryny
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 6 łyżek erytrolu)
- wegańskie ciasteczka lub herbatniki do wyłożenia formy
- ew. galaretka roślinna (u mnie cytrynowa) do dekoracji
- ew. owoce (u mnie brzoskwinie z puszki) do dekoracji
- ew. gorzka czekolada do polania
- ew. rodzynki (do masy)
Bardzo prosty w przygotowaniu roślinny sernik na bazie płatków jaglanych, tofu i mleka kokosowego.
Wykonanie:
- Tortownicę (u mnie 20 cm) wykładam ciasteczkami.
- Do blendera (ja używam tego) wsypuje płatki jaglane. Dodaję puszkę mleka kokosowego, sok z cytryny, pokrojone w kostkę tofu i budyń waniliowy (proszek).
- Blenduję dokładnie, słodzę do smaku i blenduję ponownie. Do zblendowanej masy możecie dodać rodzynki.
- Masę wylewam na ciasteczka i piekę 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Kroję po całkowitym wystygnięciu. Przechowuję w lodówce.
- Sernik po ostygnięciu możecie polać rozpuszczona czekoladą, posmarować konfiturą albo ozdobić owocami i galaretką (galaretkę przygotujcie z połowy porcji wody).
Smacznego!
Jak on pięknie wygląda! 🙂
Czy zamiast płatków jaglanych można dać mąkę jaglana i czy wtedy w takiej samej ilości?
nie próbowałam, więc trudno mi powiedzieć. Ale można pokombinować:)
Ciasteczka na spód pokruszone? Wymieszać z dodatkiem masła czy suche?
tutaj po prostu wyłożyłam całymi ciasteczkami. ale często blenduję je z olejem kokosowym.