Szybkie pełnoziarniste muffinki czekoladowe

  • 50 min
  • 8 składników

Składniki:

  • pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa 2 i 1/3 szklanki (po 250 ml)
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 2 szklanki (po 250 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml)
  • kakao 3 łyżki
  • soda 2 łyżeczki
  • olej (u mnie rzepakowy) 3 łyżki
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
  • ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka

Wegańskie muffinki czekoladowe z mąki pełnoziarnistej. Błyskawiczne i łatwe w przygotowaniu.

Szybkie pełnoziarniste muffinki czekoladowe

Wykonanie:

  1. Do miski wsypuję suche składniki: mąkę, sodę, kakao i cukier/ksylitol/erytrol. Mieszam.
  2. Do drugiej miski wlewam mokre składniki: mleko sojowe, ocet i olej. Mieszam.
  3. Mokre składniki wlewam do suchych i energicznie mieszam trzepaczką (możecie też użyć miksera).
  4. Masę nakładam do foremek na muffinki (wysmarowanych olejem, wyłożonych papierem do pieczenia lub papilotkami do muffinek).
  5. Do każdej porcji wkładam kostkę czekolady.
  6. Piekę około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Smacznego!

Szybkie pełnoziarniste muffinki czekoladowe

Szybkie pełnoziarniste muffinki czekoladowe

Szybkie pełnoziarniste muffinki czekoladowe