Składniki:
- kalafior 1 mała główka
- natka pietruszki 1 pęczek
- pomidor 2 sztuki
- ogórek 1 sztuka
- ew. świeża mięta kilka listków
- sok z jednej cytryny
- oliwa z oliwek 2-3 łyżki
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku
Był już kuskus z kalafiora (przepis tutaj), a teraz lekka, dietetyczna sałatka inspirowana libańskim tabbouleh.
Wykonanie:
- Kalafiora gotuję kilka minut na parze, żeby był al’dente (najlepiej lekko twardawy).
- Ugotowanego i przestudzonego kalafiora ucieram na tarce o dużych oczkach lub blenduję krótko w malakserze (żeby powstała „kasza”).
- Dodaję drobno pokrojonego ogórka i pomidory oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i listki mięty.
- Dodaję przyprawy, sok z cytryny, oliwę i mieszam. (Jeśli jesteście na diecie dr. Dąbrowskiej, nie dodawajcie oliwy).
Smacznego!
Brak komentarzy