Tabbouleh z kalafiora

  • 10 min
  • 9 składników
100%

Składniki:

  • kalafior 1 mała główka
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • pomidor 2 sztuki
  • ogórek 1 sztuka
  • ew. świeża mięta kilka listków
  • sok z jednej cytryny
  • oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz do smaku

Był już kuskus z kalafiora (przepis tutaj), a teraz lekka, dietetyczna sałatka inspirowana libańskim tabbouleh.

DSC_4097_2

Tabbouleh z kalafiora

Wykonanie:

  1. Kalafiora gotuję kilka minut na parze, żeby był al’dente (najlepiej lekko twardawy).
  2. Ugotowanego i przestudzonego kalafiora ucieram na tarce o dużych oczkach lub blenduję krótko w malakserze (żeby powstała „kasza”).
  3. Dodaję drobno pokrojonego ogórka i pomidory oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i listki mięty.
  4. Dodaję przyprawy, sok z cytryny, oliwę i mieszam. (Jeśli jesteście na diecie dr. Dąbrowskiej, nie dodawajcie oliwy).

Smacznego!

DSC_4116_2

Tabbouleh z kalafiora

DSC_4111_2

Tabbouleh z kalafiora

DSC_4110_2

Tabbouleh z kalafiora

Brak komentarzy

Skomentuj