Tabule z kalafiorowo-brokułowym kuskusem

  • 10 min
  • 12 składników

Składniki na dużą miskę:

  • kalafior 1 mała główka
  • brokuł 1 mała główka
  • ogórek 1 sztuka
  • rzodkiewka 1 pęczek
  • żurawina suszona bez cukru do posypania
  • świeża mięta garść
  • świeża kolendra garść
  • pietruszka 1 mały pęczek
  • sok z cytryny lub limonki do smaku
  • ocet jabłkowy do smaku
  • sól, pieprz do smaku
  • ew. sumak lub sproszkowany suszony pomidor do posypania

Pyszna, super zdrowa sałatka według przepisu Zakwasowni. Idealna na przystawkę, jako lunch do pracy albo surówka do dań na ciepło. Sprawdzi się jako dodatek do grilla i na piknik. Możecie delektować się nią również, jeśli jesteście na poście warzywno-owocowym dr Dąbrowskiej.

kuskus z kalafiora

fot. Karol Kacperski

Wykonanie:

  1. Różyczki kalafiora i brokuła rozdrobnij w malakserze, tak, żeby uzyskać konsystencję sypkiej kaszy.
  2. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w małą kostkę.
  3. Zioła posiekaj.
  4. Wszystkie składniki przełóż do miski.
  5. Dodaj sok z cytryny lub limonki i ocet jabłkowy do smaku.
  6. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Wymieszaj.
  8. Tabule podawaj posypane sumakiem i żurawiną.

Smacznego!

surowe tabule

fot. Karol Kacperski

tabule z kalafiora

fot. Karol Kacperski

tabbouleh z kalafiora

fot. Karol Kacperski

tabbouleh

fot. Karol Kacperski