Tabule z kalafiorowo-brokułowym kuskusem

  • 10 min
  • 12 składników
100%

Składniki na dużą miskę:

  • kalafior 1 mała główka
  • brokuł 1 mała główka
  • ogórek 1 sztuka
  • rzodkiewka 1 pęczek
  • żurawina suszona bez cukru do posypania
  • świeża mięta garść
  • świeża kolendra garść
  • pietruszka 1 mały pęczek
  • sok z cytryny lub limonki do smaku
  • ocet jabłkowy do smaku
  • sól, pieprz do smaku
  • ew. sumak lub sproszkowany suszony pomidor do posypania

Pyszna, super zdrowa sałatka. Idealna na przystawkę, jako lunch do pracy albo surówka do dań na ciepło. Sprawdzi się jako dodatek do grilla i na piknik. Możecie delektować się nią również, jeśli jesteście na poście warzywno-owocowym dr Dąbrowskiej.

kuskus z kalafiora

fot. Karol Kacperski

Wykonanie:

  1. Różyczki kalafiora i brokuła rozdrobnij w malakserze, tak, żeby uzyskać konsystencję sypkiej kaszy.
  2. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w małą kostkę.
  3. Zioła posiekaj.
  4. Wszystkie składniki przełóż do miski.
  5. Dodaj sok z cytryny lub limonki i ocet jabłkowy do smaku.
  6. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Wymieszaj.
  8. Tabule podawaj posypane sumakiem i żurawiną.

Smacznego!

surowe tabule

fot. Karol Kacperski

tabule z kalafiora

fot. Karol Kacperski

tabbouleh z kalafiora

fot. Karol Kacperski

tabbouleh

fot. Karol Kacperski

 

Brak komentarzy

Skomentuj