Tabuleh z jarmużem i burakiem

  • 15 min
  • 14 składników

Składniki:

  • kasza kuskus 1 szklanka
  • burak 1 sztuka
  • jarmuż 2 liście
  • zielony groszek 1 puszka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • ogórek 1/2
  • rodzynki garść
  • koperek 1/2 pęczka
  • kumin mielony 1 łyżka
  • ostra papryka do smaku
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • ocet jabłkowy 3 łyżki
  • kurkuma 1/2 łyżeczki

Sałatka z kuskusu, tym razem nietypowo m. in. z jarmużem i burakiem. Poza tym obowiązkowo dużo koperku, kuminu i rodzynki. Świetna opcja na wynos, do pracy i do szkoły.

DSC_31891

Tabuleh z jarmużem i burakiem

Wykonanie:

  1. Buraka gotuję w skórce. Obieram i kroję w kostkę.
  2. Kuskus solę, posypuję kurkumą i zalewam wrzątkiem (1:1). Przykrywam i odstawiam na 5 minut.
  3. Paprykę i ogórka kroję w kosteczkę. Mieszam z przestudzonym kuskusem i z burakiem.
  4. Groszek odsączam, przepłukuję wodą i dodaję do sałatki.
  5. Jarmuż oddzielam od gałązek i dokładnie ugniatam w dłoniach, aż zmięknie. Kroję drobno i dodaję do kaszy.
  6. Dodaję drobno pokrojony koperek, rodzynki i przyprawy.
  7. Polewam oliwą, octem jabłkowym i mieszam dokładnie.

Smacznego!

DSC_31991

Tabuleh z jarmużem i burakiem

DSC_32061

Tabuleh z jarmużem i burakiem