Test blendera G21 SMART Smoothie Vitality (RABAT 100 zł)

93%

Dobry blender kielichowy – moje narzędzie nr 1 w kuchni. Od jakiegoś czasu poszukiwałam dobrego, mocnego, wysokoobrotowego blendera kielichowego, który będzie służyć nie tylko do robienia koktajli, ale też do mielenia kasz na mąkę, orzechów na masło orzechowe, blendowania mrożonych owoców na lody, kaszy jaglanej na idealnie gładki jagielnik itd.

Od sklepu Vitamoc.pl dostałam do przetestowania blender G21 SMART Smoothie Vitality.

DSC_0378_2

Test blendera G21 SMART Smoothie Vitality

Na początek kilka najważniejszych informacji od producenta i moje wrażenia:

Blender Premium o bardzo dużej mocy 1680 W

Bardzo wysokie obroty, aż do 32 000 obr/minutę

10 poziomów regulacji obrotów, pozwala dowolnie ustawić prędkość

Mulifunkcyjny – może zastąpić aż do 10 funkcjonalności innych urządzeń AGD – zgadza się:) U mnie na razie zastępuje malakser, młynek do kawy, maszynkę do mięsa – wcześniej robiłam w niej falafele, a nawet garnek – podgrzewa zblendowane warzywa na zupę krem.

Wbudowane automatyczne programy (zupy, sosy, smoothie, orzechy, mleko sojowe, warzywa) – jak dla mnie świetna opcja. Wystarczy wybrać odpowiedni program w zależności od przygotowywanej rzeczy.

Cyfrowy panel z wyświetlaczem (ustawienia czasu, obrotów, wybór programu)

Najwyższa jakość sześciu noży ułożonych w systemie 3D (bez problemów radzi sobie z najtwardszymi orzechami jak i uporczywymi do blendowania liśćmi) – potwierdzam:) Na razie nie zauważyłam, żeby się tępiły. Jeśli coś zauważę, będę informować:)

Bezkonkurencyjny duży, rodzinny kielich – aż 2,5 litra Jest to największy dostępny rozmiar na rynku – dla mnie ważna cecha. Zazwyczaj przygotowuję większe ilości. Do blendera można również założyć kielich 0,9 litra.

Materiał użyty do budowy kielicha to Tritan. Jest to obecnie najnowocześniejsze rozwiązanie zapewniające bezpieczeństwo (BPA Free), funkcjonalność i niską wagę. Tritan charakteryzuje się doskonałą odpornością chemiczną, wysoką wytrzymałością cieplną (pod wpływem ciepła nie wydziela szkodliwego bisfenolu A) – dla mnie to istotna kwestia, bo blendera używam często i przygotowuję w nim potrawy dla małych dzieci.

Stabilna konstrukcja – nie „wędruje”” po blacie podczas pracy na najwyższych obrotach. Niewiele jest modeli blenderów, które są tak stabilne jak G21 SMART Smoothie Vitality – w porównaniu do mojego poprzedniego blendera, ten faktycznie nie „tańczy” po blacie.

Wbudowane zabezpieczenia przed przegrzaniem – dla mnie to bardzo istotna funkcja, dlatego, że blender nie ma ze mną lekko… używam go do blendowania gęstych mas, twardych orzechów, mrożonych owoców, itp.

Zabezpieczenie przed niepoprawnym montażem kielicha (elektroniczne i mechaniczne)

Bender z najlepszym stosunkiem jakości i mocy do ceny – to prawda, zrobiłam poszukiwania w internecie i faktycznie wypada najlepiej.

Producent nie chwali się, że do blendera dołączony jest tłoczek (popychacz). Jest bardzo przydatny, a nie wszystkie mocne blendery go zawierają. Jest nieoceniony przy blendowaniu gęstej masy oraz przy produkcji lodów z mrożonych owoców.

Krótko wcześniej używałam podobnej klasy blendera (droższego, o gorszych parametrach), mogę więc porównać, jak przy nim wypada G21 SMART Smoothie Vitality.

Już moje pierwsze testy pokazały, że bardzo polubię ten sprzęt. Po pierwsze, świetnie dał sobie radę z najtwardszymi przeciwnikami: orzechami, lodem, surowym ryżem, gęstą kaszą jaglaną. Co najważniejsze, stojąc przy tym stabilnie na blacie (czego nie mogę powiedzieć o wcześniej używanym przeze mnie blenderze). W tym przypadku mogę ustawić wybraną funkcję blendowania i zająć się w międzyczasie kolejna rzeczą, nie bojąc się, że blender „odleci”.

Zobaczcie jak blender poradził sobie z przygotowaniem mąki z brązowego ryżu i z kaszy gryczanej:

DSC_0784_2

Test blendera G21 SMART Smoothie Vitality

DSC_0792_2

Test blendera G21 SMART Smoothie Vitality

DSC_0815_2

Test blendera G21 SMART Smoothie Vitality

DSC_0818_2

Test blendera G21 SMART Smoothie Vitality

Wsypałam kaszę i ryż do kielicha blendera i wybrałam opcję mielenia orzechów. Nie musiałam czekać do końca programu, ponieważ mąka była gotowa po kilkunastu sekundach, przy czym blender stał stabilnie na blacie.

Podoba mi się multifunkcjonalność blendera. Może on np. zastąpić młynek do kawy. Kawę, podobnie jak ryż i kaszę zmielił w kilkanaście sekund:

DSC_0398_2

Test blendera G21 SMART Smoothie Vitality

DSC_0406_2

Test blendera G21 SMART Smoothie Vitality

Kolejna rzecz, która jest lepsza niż w moim poprzednim blenderze to szersze dno. Zdecydowanie łatwiej w tym przypadku wydobywać gęstą masę z dna blendera. Tak było w przypadku blendowania kaszy jaglanej na Sernik nowojorski z kaszy jaglanej (przepis tutaj). Poza tym, jak widzicie na zdjęciu, masa została zblendowana idealnie. Przyznam, że nie miałam jeszcze jagielnika o tak gładkiej konsystencji:

DSC_0579_2

Test blendera G21 SMART Smoothie Vitality

Podobnie było z ciastem Snickers z ryżu:

DSC_0951_2

Test blendera G21 SMART Smoothie Vitality

i ze Śniadaniową jaglanką a’la sernik (przepis tutaj) – idealnie zblendowana masa:

DSC_0483_2

Test blendera G21 SMART Smoothie Vitality

dobry blender

Test blendera G21 SMART Smoothie Vitality (RABAT 100 zł)

A tak wygląda konsystencja roślinnego sernika z kaszy jaglanej i pestek słonecznika (przepis tutaj):Wegański sernik pieczony z tofu i kaszy jaglanej (przepis tutaj):

najlepszy blender

Test blendera G21 SMART Smoothie Vitality (RABAT 100 zł)

Przy pomocy blendera zrobiłam proste i błyskawiczne mleko z orzechów nerkowca (przepis na nie znajduje się w książeczce dołączonej do blendera) oraz domowe mleko migdałowe (przepis tutaj):

blender - opinie

Test blendera G21 SMART Smoothie Vitality

Przy pomocy blendera możecie przygotować lody z zamrożonych owoców, podobnych do tych. Ja przy blendowaniu użyłam dołączonego tłoczka i lody powstały na tyle szybko, że masa nie zdążyła się roztopić.

Blender G21 SMART Smoothie Vitality świetnie radzi sobie z przygotowaniem smoothies ze świeżych owoców i warzyw, nawet tych twardych, jak marchewka, czy pietruszka. Przy jego użyciu możecie zrobić domowego kubusia (takiego jak tutaj). Tym razem do jego przygotowania użyłam marchewki, jabłka, banana, pomarańczy, wody i syropu klonowego do smaku:

DSC_06191

Test blendera G21 SMART Smoothie Vitality

Wcześniej trufle energetyczne przygotowywałam w malakserze, tym razem użyłam nowego blendera. W ciągu kilku sekund zmielił pestki słonecznika i płatki owsiane na proszek i zaczął zmieniać pestki w masło. Przerwałam blendowanie, bo zależało na proszku. Malakser potrzebował dużo więcej czasu na zrobienie masła z orzechów i pestek.

DSC_0409_2

Test blendera G21 SMART Smoothie Vitality

Po dodaniu daktyli, po kilkunastu sekundach miałam gotową masę na trufle.

DSC_0417_2

Test blendera G21 SMART Smoothie Vitality

Kolejny test to ciasto na placki z surowego brązowego ryżu. Brązowy ryż zalałam wodą na noc i rano zblendowałam. Blender w kilkanaście sekund zblendował ryż z wodą na ciasto.

DSC_0711

Test blendera G21 SMART Smoothie Vitality

Następny test, który jest wyznacznikiem dobrego blendera to masło orzechowe. Zobaczcie jak blender poradził sobie z przygotowaniem masła z orzechów nerkowca:

DSC_2234_2

Test blendera G21 SMART Smoothie Vitality

DSC_2241_2

Test blendera G21 SMART Smoothie Vitality

Do przygotowywania mniejszej ilości maseł orzechowych używam mniejszego kielicha 0.9 litra. Sprawdza się u mnie też przy blendowaniu sosów, dipów i mniejszej ilości past do pieczywa.

Test blendera G21 SMART Smoothie Vitality (RABAT 100 zł)

Test blendera G21 SMART Smoothie Vitality (RABAT 100 zł)

Ukręciłam w nim również idealnie gładką Nutellę z ciecierzycy (przepis tutaj):

DSC_4788_2

Test blendera G21 SMART Smoothie Vitality (RABAT 100 zł)

Blender świetnie poradził sobie z gęstą masą na Trufle z ciecierzycy a’la Nutella (przepis tutaj):

DSC_4759_2

Test blendera G21 SMART Smoothie Vitality (RABAT 100 zł)

Wykorzystałam go również do przygotowania falafeli. Ciecierzycę zalałam na noc wodą, a następnie zblendowałam z przyprawami. Przyznam, że przygotowanie falafeli z takim blenderem jest wyjątkowo łatwe i szybkie. Gdy przypomnę sobie, że kiedyś używałam w tym celu maszynki do mięsa…

DSC_2657_2

Test blendera G21 SMART Smoothie Vitality

Co do minusów, to na razie jestem niezadowolona z jednej rzeczy: przy blendowaniu dużej ilości bardzo gęstej masy, np. kaszy jaglanej, zdarza się, że rozdzielają się dwie części tłoczka – jedna część zostaje w masie. Zdecydowanie lepiej, gdyby tłoczek wykonany był z jednego kawałka materiału.

 

RABAT 100 zł

Jeżeli zdecydujecie się na zakup dowolnego blendera marki G21, możecie otrzymać od sklepu Vitamoc.pl 100 zł rabatu. Wystarczy, że przy zakupie, w polu KUPONY wpiszecie „Veganbanda” i klikniecie OK. Całe zamówienie zostanie pomniejszone o 100 PLN.

53 komentarze

  1. Witam
    Dziekujet Ci bardzo za ten opis. Mam jedno tylko pytanie – jak to urzadzenie sprawdza sie gdy chcesz zrobic mala ilosc np. masla orzechowego czy humisu?
    Pozdrawiam

  2. wielkie dzięki za wartościowe podejście do opisu blendera. szukam jakiegoś porządnego i w rozsądniej cenie i właśnie takiego artykułu mi brakowało. mocno rozważam zakup 🙂

  3. używam tego blendera od roku. muszę przyznać, że zaskakuje mnie nadal swoimi możliwościami. polecam masełko z orzechów, mąkę z czarnego ryżu i humus. wychodzę idealnie, a sklepowe wersje chowają się 😉

  4. A jak blender radzi sobie z miksowaniem owoców jagodowych, jeżyn, malin? Czy pesteczki są wyczuwalne w koktajlu czy magicznie znikają ? 😉

  5. Czy kielich blendera rysuje się przy blendowaniu kostek lodu i mrożonych produktów,do kiedy jest ważny rabat na blender?Pozdrawiam

  6. Bardzo pomocna recenzja. Zastanawiam się nad tym blenderem bo miałam juz gallet sante i to byl niewypal ale g21 jest dosc drogi. Czy w przypadku g21 jest zalecany jakis minimalny wklad? czy poradzi sobie tez ze zmieleniem mniejszej ilosci np. orzechow albo migdalow na mąkę? Czy on w ogóle ma jakieś wady? 🙂

    • Najlepiej zapytaj https://vitamoc.pl/ o minimalny wkład i który kielich najlepiej się tu sprawdzi. Ja zazwyczaj robię od razu większe ilości i nie testowałam jeszcze pod tym kątem. Postaram się w najbliższym czasie to sprawdzić. Bez wątpienia ten blender ma moc. Z tego co sprawdzałam to jest to jeden z najtańszych blenderów wysokoobrotowych kielichowym, niektóre są nawet kilka razy droższe. Dla mnie największą wadą jest to, że popychacz jest zrobiony z dwóch części, które przy blendwaniu dużej ilości bardzo gęstej masy czasem rozdzielają się.

  7. A jak tam się zachowuje ten plastikowy kielich jeśli chodzi o zarysowania przy takim użytkowaniu ( np.mieleniu suchych ziaren)? Plastiki z reguły są mało odporne na zarysowania.

  8. Veganbanda, A od kiedy go masz? Do rozważających zakup: Co do popychacza to z tego co się orientuję model Perfect z serii G21 ma popychacz jednolity. Dla mnie największą wadą tych blenderów jest brak możliwości odkręcania dna z nożami. Przydatne przy wyjmowaniu gęstych mas i ręcznym myciu.

    • Mam od lipca. O, nawet nie wiedziała, że istnieją modele z odkręcanym dnem. W przypadku tego blendera nie mam problemu z myciem, nalewam wodę i blenduję na opcji pulsacyjnej. Po chwili blender jest czysty. Natomiast gęstą masę wyjmuję długą łyżeczką z IKEA, nadaje się do tego idealnie;) (jest długa i wąska). Dno w G21 jest i tak szersze niż w moim poprzednim blenderze, więc wyjmowanie masy jest tu dużo łatwiejsze.

  9. U każdego więc inaczej z tymi zarysowaniami.
    W innej recenzji kielich mocno zarysowany był po 3 mieś.
    Trzeba sobie jakoś radzić z tym wyjmowaniem. Jeszcze nie mam blendera (kupię ten perfect) ale już mam na oku łyżkę z drewna bambusowego 33cm. Długa ale malutka (tzw. do próbowania). A co do mycia: Nawet nie wiesz czy się dobrze umył bo trudno mu zajrzeć pod noże. Masło orzechowe się mocno przykleja. A czasem jakieś włókna się okręcają pod nożami. No ale trudno. Ma wiele innych zalet.

    • a mogę prosić link do tej łyżki?:) znalazłam jedną w sieci, ale wydaje mi się, że byłaby za płaska do wyjmowania masy…

  10. Kupiłem ten model perfect o którym pisałem i powiem tak: To bujda że się to tworzywo nie rysuje.
    Pierwsze blendowanie to były migdały. Dno pełne rys po nim. Ponadto od nowości każdy kielich jakieś tam ryski posiada na bokach (wewnątrz i na zewnątrz). Wiem bo wymieniałem gdyż w pierwszym była zamontowana lekko zardzewiała nakrętka na nożach. Przyssawki gumowe to chyba jakaś stara guma. Twarda i się łuszczy. Blender tańczy przy migdałach i trzeba go trzymać. Zostawia wtedy na blacie ślady po gumie. Ponadto woda przy dużych obrotach wypycha przykrywkę i bryzga między jej uszczelką. Zatem koktajle też będą tak pryskać.

    • jak będę w domu po świętach, to prześlę foto mojego kielicha. Pisz koniecznie do dystrybutora w sprawach, o których piszesz!

  11. A kontakt z dystrybutorem da więcej niż ze sprzedawcą? Sprzedawca z vitamoc jest ugodowy i nawet odradzał kupno po drugiej wymianie jeśli mam takie wymagania 🙂
    Tymczasem mam wymagania takie jak przy blenderze za 350zł firmy Philips do którego nie miałem uwag. Był jedynie za słaby do moich potrzeb. Ten blender wymaga przynajmniej marmuru jako podłoża by nie kręcił się na nim.
    Ale ta guma brudzi jak cholera. Na jasnym blacie widać bardzo te czarne jak smoła ślady. Plastik się rysuje nie tylko mi. Widać na filmach czy zdjęciach z G21 czy Vitamixem. Po świętach to jedynie w ramach gwarancji mogę coś zgłaszać u sprzedawcy. Pytanie czy takie rzeczy jak ta guma i kręcenie się blendera się kwalifikują? Zobaczymy.

    • tak myślę… kiedyś używałam blendera Profiicook – bardzo tani jak na blender wysokoobrotowy. Miał duży szklany kielich. Był bardzo ciężki i stabilny. Może ten by się sprawdził? Dla mnie minusem był brak popychacza i zbyt ciężki, masywny kielich.

  12. Ma parę minusów ten Proficook. Ale to prawda – duża moc jak na tę cenę i jak na kielich szklany. A co do G21 Perfect to miał ostatnio bardzo ciężkie zadanie: moczony/parzony mak, masło migdałowo-nerkowcowe, masło krowie, ksylitol ( 1200ml w sumie). Na max obrotach noże bardzo zwalniały momentami ale nie wyłączył się i zadanie wykonał (gładka masa na makowiec). Nie zauważyłem też by od spodu przy wentylacji się nagrzewał, mimo takich obciążeń. Jeszcze smród plastiku się nasila podczas pracy. To jednak powinno chyba minąć z czasem? Znalazłem mu miejsce na parapecie marmurowym. Nie kręci się tam tak bardzo. Ja mam problem zdrowotny z wibracjami. Nie mogę trzymać blendera za rączkę kielicha podczas jego pracy.

  13. Witam, kupiłam ten blender i na razie się go uczę. Jak w nim zrobić masło orzechowe z orzechów laskowych, czy na programie orzechy czy powoli zwiększając obroty a może inaczej. Proszę o radę.

  14. Witaj, od dziś jestem posiadaczką tego cudownego blendera- kupilam go po Twojej rekomnedacji! 🙂 nie umiem go jeszcze rozgryzc. Smoothie, zupa super. Na jakim programie robisz pasty? budyn jaglany? chodzi mi o potrawy gęste – bo mam z tym problem ;(. Czy dzbanek sam mozna myc w zmywarce? PS. Strasznie glośny jest. Boję sie ze poranne smootkie pobudzi caly dom .

    • Hej:) Bardzo gęste pasty z jaglanki czy cieciorki robię najpierw na wolniejszyym programie i mieszam popychaczem. co jakiś czas zatrzymuję, żeby przemieszać. Gdy masa już jest w miare zblendowana, wlaczam program „orzechy”, zeby zblendowac masę na aksamitna konststencję. chyba, ze chce miec efekt „grudek”, to pomijam „orzechy”:)

  15. Co robie nie tak???kupiłam właśnie ten okaz i chciałam zrobić masło orzechowe…nie zmielił dokładnie,strzela w środku,…ustawiłam dwa razy program orzechy..no i strasznie trudno wyjmować z dna blendera…:(
    Masz może jakieś rady?

  16. hej, próbowałaś może zrobić masło z wiórków kokosowych? Czy da radę? Dla mnie to wyznacznik mocy, mój blender ręczny o mocy 1000W nie daje rady 🙁

  17. Bardzo przydatna i rzeczowa recenzja! ☺ Zastanawiam się nad tym modelem i poza oczywistymi wspaniałymi funkcjami nasuwa mi się pytanie: Czy w tym kielichowym blenderze zmiksuję (wymieszam) gęste ciasto? Chodzi mi o funkcję dobrego miksera z mieszaczami – czy ten kielichowy blender mi go zastąpi? Hmm i tu nieśmiało pojawia się moje drugie pytanie – czy ubiję nim pianę? Np. z aquafaby? Nie wiem czy lepiej zainwestować w robota kuchennego z kielichem, czy może w malakser, czy jednak w ten wysokoobrotowy blender kielichowy, ku któremu najbardziej się skłaniam… Gdyby oprócz tych wszystkich wspaniałosci, można by jeszcze ukręcić przy jego pomocy ciasto, to byłoby po prostu coś cudownego! ☺

    • oj, gęste ciasto raczej nie… ja robię w nim rzadkie ciasto na naleśniki, czy biszkopt, ale to gęstego ciasta używam miksera. A majonez z aquafaby w nim robię:)

  18. Bardzo przydatna i rzeczowa recenzja! ☺ Zastanawiam się nad tym modelem i poza oczywistymi wspaniałymi funkcjami nasuwa mi się pytanie: Czy w tym kielichowym blenderze zmiksuję (wymieszam) gęste ciasto? Chodzi mi o funkcję dobrego miksera z mieszaczami – czy ten kielichowy blender mi go zastąpi? Hmm i tu nieśmiało pojawia się moje drugie pytanie – czy ubiję nim pianę? Np. z aquafaby? Nie wiem czy lepiej zainwestować w robota kuchennego z kielichem, czy może w malakser, czy jednak w ten wysokoobrotowy blender kielichowy, ku któremu najbardziej się skłaniam… Gdyby oprócz tych wszystkich wspaniałosci, można by jeszcze ukręcić przy jego pomocy ciasto, to byłoby po prostu coś cudownego! ☺

  19. Mam taki sam blender i teraz na pewno zrobie kilka z Waszych przepisow! Marzy mi sie gladki jagielnik i krem z cieciorki bo nigdy nie wychodzily takie gladkie jak na zdjeciach, jestem pod wrazeniem…

    Chcialabym zapytac o Wasze doswiadczenie jezeli chodzi o masla orzechowe. Czy Wasze masla tez sa „cieple” po blendowaniu na programie do orzechow? Robilam do tej pory maslo z nerkowcow, po skonczeniu programu zostawialam je na troche bo bylo bardzo cieple i znowu blendowalam bo nie mialo jeszcze odpowiedniej konsystencji. Nie wiem czy to jest normalne ze sie tak podgrzewa czy cos jest z moim G21 nie tak…

    Bede wdzieczna za odpowiedz, pozdowienia z Berlina 🙂

    • Hej:) Ja zazwyczaj robie przerwy w blendowaniu, zeby przemieszac mase, to ulatwia proces:) wtedy tez nie podgrzewa sie tak bardzo. I uzywam popychacza w trakcie blendowania

  20. Hej 🙂 Poważnie zastanawiam się nad zakupem. Powiedz proszę, czy próbowałaś nim szatkować ziemniaki na placki ziemniaczane?

  21. Witam.
    Mam pytanie. Czy ten blender poradzi sobie z suszonym głogiem, albo z pestkami wiśni? bo obsługa z vitamoc.pl nie miała pojęcia, bo nie ma tego w instrukcji :-))))). Mam thermomixa i jakkolwiek super sobie radzi z kawą, ziarnami i innymi twardymi rzeczami, z głowiem sobie poradził „prawie”.

  22. Mam ten sam blender, jest świetny, zrobiłem nim również masło orzechowe oraz mleko migdałowe. Bardzo mocny silnik, daje sobie świetnie radę z każdym suchym produktem. Poprzedni blender spaliłem :/

    • To wszystko zależy ile tej kaszy, czy ugotowana do miękkosci, czy z dużą ilościa płynu itp:) Jeśli jest rzadka, np. na jagielnik to ja od razu wrzucam jakiś mocny program, np. do koktajli. Ale jeśli ugotowana na gęsto to blenduję stopniowo, najpierw delikatniejszy program, np. sosy i robię przerwy na przemieszanie:)

Skomentuj