Tofu wędzone z żurawiną i pieczonymi ziemniakami

  • 45 min
  • 6 składników

Składniki:

  • tofu wędzona 1 kostka około 200 g
  • ziemniaki 1 kg
  • dżem z żurawiny lub keczup z żurawiny
  • olej rzepakowy 3 łyżki
  • suszony tymianek 1 łyżeczka
  • sól do smaku

Wegańska wersja oscypka z żurawiną i pieczonymi ziemniakami. Szybki obiad dla zapracowanych. Polecam z keczupem z żurawiny (przepis tutaj).

DSC_8206_2

Tofu wędzone z żurawiną i pieczonymi ziemniakami

Wykonanie:

  1. Ziemniaki kroję w księżyce, wkładam do miski, dodaję olej, tymianek i sól. Mieszam.
  2. Układam na blasze na papierze do pieczenia, piekę około 40 minut w 200 stopniach. W połowie pieczenia mieszam ziemniaki, żeby przypiekły się równomiernie.
  3. Tofu kroję w plastry i wkładam do piekarnika 10 minut przed końcem pieczenia ziemniaków.
  4. Podaję z keczupem z żurawiny (przepis tutaj) lub dżemem z żurawiny.

Smacznego!

DSC_8211_2

Tofu wędzone z żurawiną i pieczonymi ziemniakami

DSC_8209_2

Tofu wędzone z żurawiną i pieczonymi ziemniakami

DSC_8194_2

Tofu wędzone z żurawiną i pieczonymi ziemniakami