Tofucznica z pieczarkami

  • 10 min
  • 11 składników

Składniki na 2 porcje:

  • pieczarki ok. 400 g
  • tofu naturalne 2 kostki (po 180 g)
  • cebula 1 sztuka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • pieprz czarny ok. pół łyżeczki
  • sól (najlepiej kala namak) do smaku
  • ew. płatki drożdżowe 2 łyżki
  • szczypiorek do posypania
  • ew. świeże warzywa do podania
  • ew. pieczywo do podania
  • oliwa lub olej do podsmażenia

Wegańska jajecznica z pieczarkami. To niepozorne śniadanie jest nie tylko pyszne i sycące, ale bardzo bogate w składniki odżywcze. Pieczarki – właściwości przeciwnowotworowe, tofu – białko, wapń i żelazo, a kurkuma+pieprz – właściwości przeciwzapalne i wzmacniające odporność. Jeśli dorzucimy do tego jeszcze garść zieleniny i szczypiorek, to zapewnimy sobie porcję witamin i fitoskładników.

Tofucznica z pieczarkami

Wykonanie:

  1. Na patelni na niewielkiej ilości oliwy lub oleju podsmażam pokrojoną cebulę.
  2. Dodaję pokrojone pieczarki i podsmażam, aż się zarumienią i odparuje woda.
  3. Tofu kroję w kosteczkę, rozgniatam i dodaję na patelnię.
  4. Dodaję kurkumę, pieprz, ewentualnie płatki drożdżowe i mieszam.
  5. Jeśli lubicie bardziej wilgotną tofucznicę, dodajcie odrobinę mleka roślinnego lub wody.
  6. Na koniec dodaję czarną sól kala namak do smaku.
  7. Podaję ze świeżymi warzywami, razowym pieczywem, posypaną szczypiorkiem.

Smacznego!

Tofucznica z pieczarkami

Tofucznica z pieczarkami

Tofucznica z pieczarkami