Tofurniczki dla malucha

  • 65 min
  • 7 składników

Składniki:

  • tofu naturalne 1 kostka
  • mleko roślinne 1/2 szklanki
  • ksylitol 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • ugotowana kasza jaglana 1/3 szklanki
  • sok z połówki cytryny
  • garść porzeczek, jagód albo borówek

Mój Maluch uwielbia. To deser, który jednocześnie jest zdrowym i pożywnym posiłkiem. Można zrobić więcej i część zamrozić (albo pomóc maluchowi jeść;)

DSC_88231

Tofurniczki dla malucha

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki oprócz owoców blenduję na gładką masę.
  2. Masę nakładam do silikonowych foremek na babeczki.
  3. Do każdej babeczki wtykam końcem łyżeczki kilka owoców.
  4. Zapiekam około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

DSC_88381

Tofurniczki dla malucha

5 komentarzy

  1. Witam, można zamiast ksylitolu dodac 1 łyżkę miodu? W jaki sposób mrozić serniczki? i ile sztuk wychodzi. Jakie mleko roślinne najbardziej sie nadaje? Z góry dziękuje za odp

    • Można użyć dowolnego słodzidła, byle jasnego. Ja mroziłam w woreczkach foliowych. Mleko może być dowolne: sojowe, ryżowe, domowe kokosowe (przepis jest na blogu;) itp. A co do ilości, to nie zapisałam i nie pamiętam ile wychodzi z tej ilości składników…

Skomentuj