Tofurnik na zimno z owocami

  • 13 min
  • 6 składników

Składniki:

  • tofu naturalne 2 kostki po 180 g
  • mleko kokosowe 1 puszka 400ml
  • cukier lub ksylitol 6 łyżek
  • sok z 2 cytryn
  • agar 6 g
  • jagody, borówki lub maliny 1/2 szklanki

Lekkie i puszyste ciasto z serka tofu, z zanurzonymi owocami leśnymi. Bardzo prosty tofurnik na zimno – bez pieczenia, tylko sześć składników. Masę możecie rozlać do plastikowych pojemników – będziecie mieć słodki prowiant do pracy lub szkoły;)

DSC_8224_2

Tofurnik na zimno z owocami

Wykonanie:

  1. W blenderze lub malakserze umieszczam pokrojone w kostkę tofu, mleko kokosowe, cukier lub ksylitol, sok z cytryny oraz agar.
  2. Blenduje wszystko na gładką masę i przelewam do garnka.
  3. Zagotowuję i gotuję przez około 3 minuty, mieszając.
  4. Masę zostawiam do przestygnięcia Po około 20 minutach dodaję owoce i delikatnie mieszam.
  5. Masę wylewam do formy (u mnie kwadratowa 22 x 22 cm) i wstawiam do lodówki na minimum godzinę.

Smacznego!

DSC_8266_2

Tofurnik na zimno z owocami

DSC_8239_2

Tofurnik na zimno z owocami

DSC_8232_2

Tofurnik na zimno z owocami

4 komentarze

    • Myślę, że można, ale nie będzie wtedy takie tłuste jak kokosowe, tofurnik pewnie będzie miał lżejszą, mniej tłusta konsystencję

Skomentuj