Torcik „czekoladowe ptasie mleczko”

  • 13 min
  • 5 składników

Składniki:

  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • agar 3 łyżeczki
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 3 łyżki erytrolu)
  • ew. gorzka czekolada do polania 1/2 tabliczki (50 g)

Wegańskie domowe ptasie mleczko z czterech składników. Delikatne, kremowe, czekoladowe.

Torcik „czekoladowe ptasie mleczko”

Wykonanie:

  1. Mleko kokosowe wlewam do garnka.
  2. Słodzę, dodaję agar i mieszam dokładnie.
  3. Dodaję połamaną na kostki czekoladę i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  4. Gotuję 2-3 minuty, mieszając.
  5. Masę przelewam do formy (u mnie tortownica 21 cm).
  6. Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
  7. Torcik, kiedy stężeje, możecie dodatkowo polać czekoladą. Pół tabliczki połamcie na kostki i rozpuście w garnku w niewielkiej ilości wody, oleju lub mleka roślinnego. Polejcie torcik i wstawcie do lodówki.

Smacznego!

Torcik „czekoladowe ptasie mleczko”

Torcik „czekoladowe ptasie mleczko”

Torcik „czekoladowe ptasie mleczko”

10 komentarzy

Skomentuj