Tort czekoladowy z kremem budyniowym

  • 65 min
  • 11 składników

Składniki na duży tort:

  • mleko sojowe 2,5 szklanki (po 250 ml) + do budyniu
  • olej (u mnie rzepakowy) 2/3 szklanki
  • ocet (u mnie jabłkowy) 2 łyżki
  • mąka pszenna (biała lub pełnoziarnista) 3 szklanki (po 250 ml)
  • soda 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • sól 1 łyżeczka
  • kakao 1/2 szklanki (125 ml) + do budyniu
  • cukier/ksylitol/erytrol 1 szklanka (250 ml) + do budyniu
  • budyń czekoladowy 1 opakowanie
  • wegańska margaryna ok. pół kostki (125 g)

Wegański czekoladowy tort budyniowy. Nie tylko na specjalne okazje;)

DSC_9267_2

Tort czekoladowy z kremem budyniowym

Wykonanie:

  1. Przygotowuję dwie miski.
  2. Do jednej wlewam mokre składniki: 2 i 1/2 szklanki mleka sojowego, 2/3 szklanki oleju i 2 łyżki octu. Mieszam.
  3. Do drugiej wsypuję suche składniki: 3 szklanki mąki, sodę, sól, proszek do pieczenia, kakao i 1 szklankę cukru/ksylitolu/erytrolu. Mieszam.
  4. Mokre składniki wlewam do suchych i energicznie mieszam trzepaczką.
  5. Masę wlewam do dwóch tortownic (u mnie 21 cm) wysmarowanych olejem (jeśli nie macie dwóch, możecie ciasto upiec na raty)
  6. Piekę około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).
  7. Blaty zostawiam do wystygnięcia. Jeżeli mocno wyrosły, możecie przekroić je na pół.
  8. Budyń przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja robię go na mleku sojowym, do którego dodaję 5 łyżek erytrolu i 2 łyżki kakao) i odstawiam do ostygnięcia.
  9. Margarynę miksuję, stopniowo dodając budyń i miksuję razem na krem.
  10. Kremem przekładam tort.
  11. Tort wstawiam do lodówki, żeby krem zgęstniał.
  12. Przed podaniem posypuję kakao i dekoruję.

Smacznego!

DSC_9270_2

Tort czekoladowy z kremem budyniowym

DSC_9327_2

Tort czekoladowy z kremem budyniowym

DSC_9322_2

Tort czekoladowy z kremem budyniowym