Tort marchewkowy z kokosowym kremem

  • 20 min
  • 15 składników
100%

Składniki:

  • mąka pszenna lub orkiszowa (może być pełnoziarnista) 1,5 szklanki (po 250 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml)
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cynamon 2 łyżeczki
  • imbir w proszku 1 łyżeczka
  • ew. mielone goździki pół łyżeczki
  • marchewka 1 średnia sztuka
  • mleko sojowe naturalne 1 szklanka (250 ml)
  • ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
  • olej (u mnie rzepakowy) 1/3 szklanki
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • cukier puder/ksylitol w pudrze/erytrol w pudrze 2 łyżki do kremu
  • nasiona chia 2 łyżki
  • ew. owoce liofilizowane do ozdoby

Prosty wegański tort marchewkowy z kremem na bazie mleka kokosowego z dodatkiem nasion chia. Z powodzeniem możecie przygotować go również z mąki pełnoziarnistej.

wegański tort

Tort marchewkowy z kokosowym kremem

Wykonanie:

  1. Puszkę z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
  2. Przygotowuję dwie miski.
  3. Do jednej wlewam mokre składniki: mleko sojowe, ocet i olej. Mieszam. Dodaję drobno utartą marchewkę i mieszam ponownie.
  4. Do drugiej wsypuję suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy i cukier/ksylitol/erytrol. Mieszam.
  5. Mokre składniki wlewam do suchych i mieszam dokładnie.
  6. Masę wlewam do formy (ja użyłam tej tortownicy) wysmarowanej olejem.
  7. Piekę około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka) i pozostawiam do wystygnięcia.
  8. Gęstą część mleka kokosowego przekładam do miski.
  9. Dodaję 2 łyżki cukru pudru lub zmielonego na puder ksylitolu/erytrolu. Ja dodałam jeszcze 2 łyżki liofilizowanych malin w proszku.
  10. Miksuję przez chwilę.
  11. Do kremu dodaję 2 łyżki nasion chia i mieszam.
  12. Kremem przekładam blaty tortu.
  13. Przed podaniem tort możecie ozdobić owocami, utartą czekoladą, kolorową posypką itp. Ja użyłam liofilizowanych malin.

Smacznego!

tort wegański

Tort marchewkowy z kokosowym kremem

ciasto marchewkowe

Tort marchewkowy z kokosowym kremem

wegańskie ciasto marchewkowe

Tort marchewkowy z kokosowym kremem

wegańskie ciasto

Tort marchewkowy z kokosowym kremem

 

 

9 komentarzy

  1. Fajny przepis, pytanie tylko, czy mleko sojowe możnaby zastąpić innym, a proszek do pieczenia np drugą porcją sody? Czy nie ma szansy się to udać?;) pozdrawiam i dziękuję za radę

  2. przy przepisach z mlekiem/mleczkiem kokosowym mam dylemat, czy mogę użyć domowego wyrobu? Czy jest jakiś przelicznik, żeby chociaż wstępnie określić „tłustość” domowego mleka? Jestem raczkująca w roślinnych przepisach, więc stąd takie dziwne pytanie 😉

    • hej, tam gdzie mleczko ma być ubite, albo ma powstać z niego krem, to musi być takie gęste, tłuste z puszki…

Skomentuj