Składniki:
- mąka pszenna lub orkiszowa (może być pełnoziarnista) 1,5 szklanki (po 250 ml)
- cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml)
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cynamon 2 łyżeczki
- imbir w proszku 1 łyżeczka
- ew. mielone goździki pół łyżeczki
- marchewka 1 średnia sztuka
- mleko sojowe naturalne 1 szklanka (250 ml)
- ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
- olej (u mnie rzepakowy) 1/3 szklanki
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- cukier puder/ksylitol w pudrze/erytrol w pudrze 2 łyżki do kremu
- nasiona chia 2 łyżki
- ew. owoce liofilizowane do ozdoby
Prosty wegański tort marchewkowy z kremem na bazie mleka kokosowego z dodatkiem nasion chia. Z powodzeniem możecie przygotować go również z mąki pełnoziarnistej.
Wykonanie:
- Puszkę z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
- Przygotowuję dwie miski.
- Do jednej wlewam mokre składniki: mleko sojowe, ocet i olej. Mieszam. Dodaję drobno utartą marchewkę i mieszam ponownie.
- Do drugiej wsypuję suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawy i cukier/ksylitol/erytrol. Mieszam.
- Mokre składniki wlewam do suchych i mieszam dokładnie.
- Masę wlewam do formy (ja użyłam tej tortownicy) wysmarowanej olejem.
- Piekę około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka) i pozostawiam do wystygnięcia.
- Gęstą część mleka kokosowego przekładam do miski.
- Dodaję 2 łyżki cukru pudru lub zmielonego na puder ksylitolu/erytrolu. Ja dodałam jeszcze 2 łyżki liofilizowanych malin w proszku.
- Miksuję przez chwilę.
- Do kremu dodaję 2 łyżki nasion chia i mieszam.
- Kremem przekładam blaty tortu.
- Przed podaniem tort możecie ozdobić owocami, utartą czekoladą, kolorową posypką itp. Ja użyłam liofilizowanych malin.
Smacznego!
Fajny przepis, pytanie tylko, czy mleko sojowe możnaby zastąpić innym, a proszek do pieczenia np drugą porcją sody? Czy nie ma szansy się to udać?;) pozdrawiam i dziękuję za radę
można:)
Super na pewno przetestuję 🙂
Jak zrobić czerwony puder?:)
ja użyłam gotowego – liofilizowane maliny w proszku: http://veganbanda.pl/recipe/otolandia-kulki-sniadaniowe-bez-cukru-przepisy-rabat/
Można też samemu zmielić w młynku lub blenderze liofilizowane maliny albo truskawki:)
przy przepisach z mlekiem/mleczkiem kokosowym mam dylemat, czy mogę użyć domowego wyrobu? Czy jest jakiś przelicznik, żeby chociaż wstępnie określić „tłustość” domowego mleka? Jestem raczkująca w roślinnych przepisach, więc stąd takie dziwne pytanie 😉
hej, tam gdzie mleczko ma być ubite, albo ma powstać z niego krem, to musi być takie gęste, tłuste z puszki…
Witam, na jaką wielkość blaszki jest tort 🙂
pozdrawiam
to jest ta tortownica, która jest w linku, 3 foremki różnej wielkości:)