Tort naleśnikowy a’la pizza

  • 40 min
  • 17 składników
100%

Składniki:

  • mąka pszenna 1/2 szklanki
  • mąka pszenna razowa 1/2 szklanki
  • mąka owsiana (opcjonalnie) 1 łyżka
  • woda (najlepiej gazowana) 1/2 szklanki
  • mleko roślinne naturalne 1 szklanka
  • olej 1 łyżka
  • sól szczypta
  • cebula 1 sztuka
  • pieczarki 1/2kg
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
  • bazylia 1 łyżka
  • oregano 1 łyżka
  • czosnek 2 ząbki
  • ser wegański mała kostka
  • oliwki zielone garść
  • olej do smażenia
  • chilli szczypta

Z takiego tortu na urodziny ucieszy się wielbiciel pizzy albo ten, kto nie przepada za słodyczami. Oczywiście urodziny wcale nie są konieczne, żeby zrobić sobie taki tort na obiad:)

DSC_26141

Tort naleśnikowy a’la pizza

Wykonanie:

  1. W garnku podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję pokrojone pieczarki i smażę, aż pieczarki będą miękkie, a woda, którą puszczą, odparuje.
  2. W międzyczasie przygotowuję ciasto na naleśniki: w misce dokładnie mieszam mąkę pszenną,razową, sól, wodę gazowaną, mleko sojowe i olej. Powinno powstać lejące ciasto naleśnikowe, w razie konieczności dodaję więcej mąki lub wody.
  3. Na niewielkiej ilości oleju smażę naleśniki. Ich ilość zależy od tego, jak wysoki tort ma powstać. (U mnie 10 sztuk)
  4. W miseczce mieszam koncentrat pomidorowy z odrobiną wody, przyprawami i rozgniecionym czosnkiem.
  5. Oliwki kroję na pół.
  6. Na dno okrągłej tortownicy kładę jednego naleśnika, smaruję go sosem pomidorowym, nakładam trochę podsmażonych pieczarek, oliwek i utartego wegańskiego sera.
  7. Przykrywam kolejnym naleśnikiem i dociskam. Powtarzam czynności.
  8. Gotowy tort wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekam, aż ser się rozpuści (około 20 minut).

Smacznego!

DSC_26221

Tort naleśnikowy a’la pizza

DSC_26231

Tort naleśnikowy a’la pizza

1 Komentarz

Skomentuj