Składniki:
- mąka pszenna 1/2 szklanki
- mąka pszenna razowa 1/2 szklanki
- mąka owsiana (opcjonalnie) 1 łyżka
- woda (najlepiej gazowana) 1/2 szklanki
- mleko roślinne naturalne 1 szklanka
- olej 1 łyżka
- sól szczypta
- cebula 1 sztuka
- pieczarki 1/2kg
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
- bazylia 1 łyżka
- oregano 1 łyżka
- czosnek 2 ząbki
- ser wegański mała kostka
- oliwki zielone garść
- olej do smażenia
- chilli szczypta
Z takiego tortu na urodziny ucieszy się wielbiciel pizzy albo ten, kto nie przepada za słodyczami. Oczywiście urodziny wcale nie są konieczne, żeby zrobić sobie taki tort na obiad:)
Wykonanie:
- W garnku podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję pokrojone pieczarki i smażę, aż pieczarki będą miękkie, a woda, którą puszczą, odparuje.
- W międzyczasie przygotowuję ciasto na naleśniki: w misce dokładnie mieszam mąkę pszenną,razową, sól, wodę gazowaną, mleko sojowe i olej. Powinno powstać lejące ciasto naleśnikowe, w razie konieczności dodaję więcej mąki lub wody.
- Na niewielkiej ilości oleju smażę naleśniki. Ich ilość zależy od tego, jak wysoki tort ma powstać. (U mnie 10 sztuk)
- W miseczce mieszam koncentrat pomidorowy z odrobiną wody, przyprawami i rozgniecionym czosnkiem.
- Oliwki kroję na pół.
- Na dno okrągłej tortownicy kładę jednego naleśnika, smaruję go sosem pomidorowym, nakładam trochę podsmażonych pieczarek, oliwek i utartego wegańskiego sera.
- Przykrywam kolejnym naleśnikiem i dociskam. Powtarzam czynności.
- Gotowy tort wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekam, aż ser się rozpuści (około 20 minut).
Smacznego!
Na taki przepis czekałam! Nie jestem fanką słodkich tortów, ale ten wypróbuję na 100% 🙂