Tort Shrek

  • 60 min
  • 7 składników

Składniki:

  • zielony biszkopt szpinakowy 1 sztuka
  • wegańska margaryna 1 kostka
  • sok Pysio zielony 1 duża butelka
  • cukier lub ksylitol 7 łyżek
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • budyń śmietankowy 1 opakowanie
  • kiwi 4 sztuki

Zielony tort Shrek na bazie zielonego biszkoptu (przepis tutaj) z zielonym, lekko kwaśnym kremem budyniowym i z kiwi. Prosty i szybki przepis.

DSC_55071

Tort Shrek

Wykonanie:

  1. Margarynę wyjmuję z lodówki, żeby nie była twarda.
  2. Przygotowuję zielony biszkopt, według tego przepisu.
  3. Z dwóch szklanek zielonego soku Pysio odlewam do garnka 1 i 1/3 soku, dodaję 7 łyżek cukru lub ksylitolu i zagotowuję.
  4. Pozostałe 2/3 szklanki soku wlewam do kubka, dodaję budyń i 3 łyżki mąki pszennej, mieszam dokładnie i dodaję do gotującego się soku.
  5. Gotuję przez chwilę, mieszając, aż powstanie gęsty budyń.
  6. Po ostygnięciu zielony budyń miksuję z margaryną, dodając margarynę po kawałku, aż powstanie puszysty krem.
  7. Ostudzony biszkopt wyjmuję z formy i kroję na pół, aby powstały 2 mniejsze prostokąty.
  8. Jeżeli biszkopt wyrósł wystarczająco, to każdy prostokąt przekrajam na 2 cieńsze plastry.
  9. Przekładam kremem, ozdabiam plasterkami kiwi i wstawiam do lodówki.

Smacznego!

DSC_55451

Tort Shrek

DSC_55491

Tort Shrek

DSC_54911

Tort Shrek

7 komentarzy

  1. Czy krem budyniowy ugotowany na zielonym Pysiu naprawdę będzie taki jasny? Czy czegoś nie zrozumiałam?

    • No właśnie w rzeczywistości wyszedł bardziej zielony niż na zdjęciu. Taki jasnozielony, a na fotce wyszedł prawie biały…

Skomentuj